Vágólapra másolva!
A csapatfőnökök a héten megvitatják, szükség van-e módosításokra azért, hogy ne legyenek versenyzők, akik a Q3-ban ki se mennek a pályára.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery már többször kijelentette, hogy változtatni kellene az időmérőre érvényes gumiszabályokon, szerinte ugyanis sokat elvesz az izgalmakból, ha az edzés utolsó szakaszában néhány versenyző ki sem hajt a pályára. Idén gyakran előfordult, hogy a Q3-ban a középcsapatok pilótái a jobb rajthelyet feláldozva inkább a bokszban maradtak, mivel így a futamra több szett friss abroncsuk maradt.

Bár a csapatok eddig elzárkóztak a változtatástól, az Autosport értesülései szerint a 26 tagú, az istállók, a promóterek és a beszállítók képviselőit tömörítő Formula One Commission csütörtöki ülésén mégis megvitatják a gumiszabályokat. A tervek szerint arról a lehetőségről fognak tárgyalni, hogy a Q3-ba bejutott versenyzőknek több szett abroncsok biztosítanak. Hembery elárulta, hogy a felvetés érdekes módon nem az ő kérésére került a Formula One Commission napirendi pontjai közé, az Indiai Nagydíj alatt ugyanis már beszélt a csapatfőnökökkel, akik ismét megvédték a jelenlegi rendszert.

"Nekik az a véleményük, hogy semmi baj nincs a Q3-mal. Úgy érzik, ez új stratégiai elemmel bővíti az időmérő záró szakaszát" - nyilatkozta az Autosportnak. "És ha ők elégedettek vele, sokat nem tehetünk: alkalmazkodnunk kell ahhoz, amit ők szeretnének."

Hembery bízik benne, hogy a csütörtöki ülésen a csapatok együttműködnek majd, és találnak megoldást a problémára. "Már milliónyi lehetőséget átgondoltunk, köztük azt is, hogy a Q3-as gumikat másnapra egyszerűen lecseréljük. Rengeteg módon meg lehetne oldani a helyzetet, de egyelőre nem kértek fel minket arra, hogy álljunk elő valamilyen ötlettel, hiszen a csapatok elégedettek" - magyarázta.

Hembery azt is elfogadja, ha a csapatok végül elvetik a változtatás ötletét, de szerinte ebben az esetben magyarázattal tartoznak a nézőknek. "El kell magyarázniuk, miért taktikáznak, hogy a szurkolók is jobban megértsék. Sokan azt hiszik, hogy mi találjuk ki a gumiszabályokat, így minket is hibáztatnak" - vélekedett.

A Pirelli korábban felvetette az edzésgumik visszatérésének ötletét is, azt azonban elvetették.