Vágólapra másolva!
A Ferrari az Indiai Nagydíj pénteki edzésnapján azzal keltett feltűnést, hogy ezt a rendkívül hajlékony első vezetőszárnyat szerelte Felipe Massa autójára.

A Ferrari első szárnya rögtön a bemutatkozása után botrányt kavart, az ellenfelek is gyanakodva ráncolták a homlokukat, látva, hogy mennyire rugalmas. Annak ellenére, hogy az indiai pálya aszfaltja rendkívül sima, a szárny két vége terhelés alatt gyakran leér az aszfaltra, látványos szikrákat vetve, ráadásul nem is csak a féktávokon, amikor az autó előre bólint.

Először mindenki azt hitte, hogy a Ferrari csupán a pénteki edzésnapon kísérletezik ezzel a fejlesztéssel, de szombat délelőtt is rajta hagyták Felipe Massa autóján, azt sugallva, hogy egész hétvégén be akarják vetni. Bár lehetséges, hogy a szárny a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező terheléstesztjén megfelelt, sokan veszélyesnek tartják, ezért nem kizárt, hogy a többiek fel fognak szólalni ellene. Az FIA technikai küldötte, Jo Bauer a szabadedzések alatt töbször besétált a Ferrari garázsába, és érdeklődve vizsgálgatta az autó elejét.

Az első vezetőszárnyak már tavaly fókuszba kerültek, amikor a Ferrari - és főleg a Red Bull - aerodinamikai elemének széle látványosan lehajlott menet közben. Az FIA kétszer is módosította a szabályokat, hogy megakadályozza a rugalmas légterelők használatát, de a Ferrari új fejlesztése azt bizonyítja, hogy hiába. A mérnökök azért próbálják hajlékonyra tervezni a szárnyat, mert az általában véve annál nagyobb leszorítóerőt fejt ki, minél közelebb van az aszfalthoz. Az aerodinamikai terhelés hatására deformálódó szárnyhoz a gyanú szerint a padlólemez elejét is hajlékonyra tervezik.