Vágólapra másolva!
Reakciók az Indiai Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Red Bull

Sebastian Vettel(1.): "Ez érdekes időmérő volt; új pálya, új kihívás. Természetesen nagyon örülök, hogy az első sorba kerültem. Nem tudom, hogy a jobb vagy a baloldalról lesz-e előnyösebb indulni (mi a balon leszünk); egyik oldalt sem nevezhetjük tisztának, mert tulajdonképpen középen haladunk ott. Ez izgalmas csata volt, és az első forduló után még nagyon szorosnak is tűnt, ezért a másodikban kicsit javítanom kellett. Úgy döntöttünk, egyszerre csak egy mért kört teszünk meg, és a pálya még mindig csúszott kissé, de összességében boldog vagyok. Holnap hosszú verseny vár ránk, ugyanakkor a lehető legjobb helyről vághatunk neki. Meglátjuk, mi lesz."

Mark Webber(3/2.): "Ez a pálya jó kihívás elé állított minket. Nehéz volt kidolgozni az optimális stratégiát az időmérőre. A gumikat egyetlen mért kör alatt nem volt egyszerű munkára fogni, ezért ki kellett találnunk valamit - a csapatok többféle módszerrel próbálkoztak, hogy a lehető legjobb köridőt préseljék ki az autójukból. A pálya nyitószektorában nehéz volt már az első körben jó részidőt elérni. A Q3-ban teljesített első körömben gyorsabb is lehettem volna ott, a másodikban pedig már nem javíthattam, mert (Felipe) Massa balesete miatt sárga zászlókat lengettek. Ez összességében szép munka volt a csapat részéről, hiszen új helyszínre érkeztünk, alaposan felkészültünk rá, és jól megalapoztuk a holnapi versenyt."

McLaren

Lewis Hamilton (2./5.): "Az egész csapatot büszkeséggel töltheti el, hogy az időmérős tempó tekintetében sikerült beférkőznünk a Red Bullok közé. Igaz, egész évben nagyon elégedett voltam a kvalifikációkon mutatott teljesítményemmel - egyre kiegyensúlyozottabb lett. Az utolsó etapomon csak egyetlen tized volt a lemaradásom az utolsó előtti kanyarba érkezve, azonban úgy döntöttem, nem fejezem be a kört, és inkább megspórolom a gumikat holnapra, mivel hosszú verseny elé nézünk. Nem a legszerencsésebb, hogy rajtbüntetést kaptam, de hát ilyen az élet. Szerintem jó a tempónk, a holnapi verseny azonban hosszú lesz. Mindenesetre a hosszú, széles egyeneseknek és a két DRS zónának köszönhetően itt valószínűleg könnyebb lesz előzni, mint néhány másik pályán, így optimista vagyok a holnapi lehetőségeinkkel kapcsolatban. Szerintem király, hogy egy kicsit felvered a port, amikor lecsúszol a pályáról - szerintem ilyen kéne, hogy legyen a versenyzés: ha elhagyod a pályát, ott bizony fű és piszok vár rád. Végül pedig szeretnék nagy köszönetet mondani a szervezőknek. A pálya sima, gyors és lendületes. Tényleg gyönyörű, a létesítmények fantasztikusak, és az emberek rendkívül kedvesen fogadtak minket. Ez a világ egyik legjobb pálya, olyan helyszín, ahová mindenképpen el kell látogatni!"

Jenson Button(5./4.): "Reggel remeknek éreztem az autót, délután viszont semmi tapadás nem volt, főleg az elsődleges gumikeveréken. Rá kell jönnünk, hogy miért nem sikerül megtalálnunk a balanszot, mivel holnapra szeretnénk javítani néhány dolgot. Egész délután forgalom hátráltatott, nehéz volt tiszta kört futnom, amikor pedig lehetőségem adódott rá, már túlzottan elhasználtam a gumijaimat. Az utolsó etapomban láttam, hogy Felipe (Massa) kimegy a kavicságyba, mivel éppen mögötte haladtam. Egyértelműen gyorsabb lettem volna azon a körön, de belefutottam a sárga zászlókba, láttam az autóját, észrevettem a füstöt, és egy kicsit visszavettem. Egyértelmű, hogy időt veszítettem abban a szektorban - az adatokból látszik, hogy 14 km/ó-ról volt szó. Remélem a versenyen, azt az autót kapom majd, amit tegnap vezettem, és nem azt, amit ma délután. Pénteken erősebbnek éreztem teljesítményünket a hosszú etapokon, így remélhetőleg ez holnap visszatér majd."

Ferrari

Fernando Alonso (4./3.): "Fontos volt, hogy az első két sor valamelyikébe kvalifikáljuk magunkat, innen könnyebb lesz a jó eredményekért harcolni. Szerintem nincs túl nagy különbség a rajtrács két oldala között, mert a célegyenesben az ideális ív a pálya közepe felé tart, tehát mindkét oldal ugyanolyan koszos. A por az előzés szempontjából is problémát jelenthet, aki elkezdi a manővert, annak mindent bele kell adnia, nem hezitálhat. Eddig a várakozásoknak megfelelően alakult a hétvége, holnap is megpróbálunk jó munkát végezni. Nagyszerű lenne, ha meg tudnám szerezni az egyik trófeát azok közül, amelyeket az első indiai Forma-1-es futamon osztanak ki a dobogósoknak. Nagyon közel kerültem az első sorhoz, ez egy kicsit meglepő számomra. Az utóbbi időben nem sikerült ilyen szorosan követni a fő riválisainkat, most viszont már tegnap is viszonylag versenyképesnek tűntünk. Vasárnap általában jobban teljesítünk, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a győzelemért fogunk harcolni. Túl sok az ismeretlen, még a szokásosnál is több, és láttuk, hogy egyik pályáról a másikra mennyire megváltozhat a helyzet. Szuzukában nagyon közel voltunk a győzelemhez, Szingapúrban viszont nem voltunk versenyképesek. Az biztos, hogy mi mindent beleadunk."

Felipe Massa (6.): "Nagy kár azért, ami az utolsó körömben történt. Ma megvolt a lehetőségünk arra, hogy jó helyen végezzünk. Ezt Fernando is megmutatta, és az is látható, hogy a hatodik helyet érő köridőmet egy meglehetősen lassú harmadik szektorral értem el. Amikor a 8-as kanyarba érkeztem, áthajtottam a rázókövön, és amikor rámentem a mögötte lévő, megemelt narancssárga részre, a jobb első felfüggesztésem eltörött. Szerintem túl magasra építették ebben a nagyon gyors, 215 km/ó-val teljesített kanyarban, máshogy is elrendezhették volna. Ez egy olyan részlet, amit jövőre ki kell javítani. Ismétlem, csalódott vagyok, mert az autó egész hétvégén jól működött. Most eggyel kevesebb szett lágy gumim van, és egy törött első szárnyam. Az új szárnyam ment tönkre, amit itt használhattunk először, és egy kicsit javított a teljesítményünkön. A pályán lévő kosz miatt nagyon nehéz lesz holnap előzni, mégis úgy gondolom, hogy sok helycserét fogunk látni."

Mercedes

Nico Rosberg (7.): "Elégedett vagyok, hogy ma sikerült előrelépnünk, de ennél talán jobb helyen is végezhettünk volna. A Q1-ben elég erősen megütöttem egy kerékvetőt, ami miatt megsérült az autó padlólemeze, és elveszett némi leszorítóerő az időmérő hátralévő részére. A Q3 végén éppen a leggyorsabb körömet futottam, amikor sajnos le kellett lassítanom a Felipe balesetét követő sárga zászlók miatt, így veszítettem némi időt. Keményen fogom nyomni a gázt, hogy holnap javítsak a helyezésemen, és jó versenyt futhassak ezen a fantasztikus pályán. Szerintem izgalmas futam elé nézünk, és az indiaiak büszkék lehetnek, hogy a motorsport világában az egyik legjobb pálya az övék!"

Michael Schumacher(12.): "A mai időmérő nem igazán sikerült jól számunkra. Először forgalomba kerültem, aztán az utolsó Q2-es körömben megint vibrációt tapasztaltam a gumikkal, ami szintén nem segített. Ez ugyanakkor semmiképpen sem magyarázza a Nicóval szembeni lemaradásomat, meg kell értenünk ennek az okát, hogy megoldást találjunk rá. Ami a holnapi versenyt illeti, az valószínűleg jobban megy majd, kétségkívül a pontszerzés a célom. Nem vagyok benne biztos, hogy a rajtrács melyik oldala lesz jobb, szóval egyszerűen megpróbálok majd a lehető legtöbbet javítani."

Force India

Adrian Sutil(8): "Egész hétvégén arról beszéltünk, hogy ez különleges verseny a számunkra, így nagyon örülök a mai időmérős teljesítményünknek. Annyira szeretnénk jól szerepelni itt, és a mai eredmény az első lépés efelé. A 8. rajtpozíció az egyik legjobb időmérős eredményem idén, és szerintem ezzel a lehető legtöbbet hoztuk ki az edzésből. Az autó balansza kiváló volt, és nagyon élvezem a pályát, a mi úgy tűnik, fekszik a vezetési stílusomnak. Azonban holnap jön a fontos nap, és most keményen kell gondolkodnunk a stratégián. Nagyon kényelmesen érzem magam az autóban, és szerintem versenyképesebbek leszünk majd, mint Koreában."

Paul di Resta(13): "A 12. rajtpozíció egy kicsit csalódás számomra, mivel reggel még meglehetősen erősnek tűntünk. Azonban a gyors kanyarokban egy kis alulkormányzottsággal küszködtem, és ezt a problémát nem sikerült megoldanunk az edzés alatt. Azt hiszem, egy kicsit lehűlt a levegő, ez valószínűleg nem játszott a kezünkre, mivel nem igazán sikerült eltalálnom azt a balanszot, amit szerettem volna. Úgy érzem, holnap elérhető közelségben lesznek a pontok, és a hosszú etapokon meglehetősen erősnek tűnünk. Kemény feladat vár ránk, de továbbra is koncentrálok, és megpróbálom a lehető legjobbat nyújtani a csapat hazai versenyén."

Toro Rosso

Sébastien Buemi (9.): "Nagyon boldog vagyok a csapat miatt, fantasztikus munkát végeztek. Gratulálok hozzá, és köszönöm nekik. Nagyszerű, hogy mindkét autónk bejutott a Q3-ba. Remélem, holnap jó futamunk lesz, mert a mai teljesítményünkért még nem osztanak pontokat. Biztosan érdekes élmény lesz először versenyezni ez a pályán. A mai eredmény a csapatmunkának köszönhető, mindenki teljes erőbedobással dolgozott, mióta Indiába érkeztünk."

Jaime Alguersuari (10.): "Nagyon örülök, különösen a csapat miatt, hiszen mindketten jó helyen végeztünk. Nekem tegnap volt néhány problémám, de Sébastien már akkor is nagyon gyors volt. Ő lenyűgöző kört futott ma. Éjjel az én problémáimat is sikerült megoldanunk, így ma versenyképes lehettem. Erről a rajthelyről van esélyünk arra, hogy holnap jól teljesítsünk. Ez a bajnokság szempontjából is fontos lehet, hiszen a legnagyobb ellenfelünk, a Sauber versenyzői mögülünk indulnak. A stratégia nagyon fontos lesz, ha mindent jól csinálunk, akkor talán sok pontot szerezhetünk. A szezonnak ebben a szakaszában javult a formánk, ez annak köszönhető, hogy az egész csapat remek munkával járult hozzá az autó fejlesztéséhez. Remélem, holnap a legjobb nyolc között végezhetek."

Williams

Pastor Maldonado(14./13.): "Az aszfalt állapota ma körről-körre javult, így nagyon fontos volt, hogy az ember megfelelő időben legyen a pályán. A mérnökeimnek ezt sikerült elérniük az időmérős stratégiánknak köszönhetően, és a beállításaink is működtek. Az elmúlt futamokon jó versenytempót mutattunk, és közel vagyunk a top tízhez, így holnap harcolni fogunk!"

Rubens Barrichello(16./15.): "Az első szett gumin elégedett voltam az autó balanszával, ezzel teljesítettem a legjobb köridőmet. Aztán amikor egy új garnitúra gumira váltottam, már nem éreztem olyan pörgősnek az autót, és a tapadás sem igazán volt meg, amit furcsának találtam. Holnap erős versenyünk lehet, a körülöttünk lévőkkel nagyon szorosnak tűnik a verseny, úgyhogy meglátjuk."

Renault

Bruno Senna (15./14.): "Egyértelműen csalódott vagyok. A pálya javult a délelőtti edzés óta, és úgy gondolom, az autón elvégzett változtatásokkal rossz irányba haladtunk. Sokat küzdöttem a balansszal, ennek az árát meg kellett fizetnem. Csak egy szett új lágy gumim van, holnap tehát nehéz dolgunk lesz. Remélem, egy kicsit alacsonyabb lesz a hőmérséklet, és a mainál jobb napunk lehet. Azt hiszem, a pálya állapotának változása inkább a többi autót segítette, de talán a holnapi verseny kezdetén már jobb helyzetben leszünk a megtankolt autóval. A gumikopás nem okozott gondot a harmadik szabadedzésen, majd meglátjuk, hogy ez mit eredményez a holnapi futamon."

Vitalij Petrov(11./16.): "Nagyszerű érzés volt, amikor a Q1 végén az én nevem állt az eredménylista élén, és teljesen megérdemeltük - akkor nagyon jó volt a tempónk. A Q2-ben kicsit elmaradtam ettől, nem voltam képes jobb kört futni, mint a Q1-ben, mert vétettem néhány kisebb hibát az utolsó kanyarokban. A többi csapat tudott javítani a köridején, ezért nem kerültem be a Q3-ba. A holnapi futam lesz az első Indiai Nagydíj, tehát nem igazán lehet tudni, mi fog történni. Az öthelyes rajtbüntetésem ellenére bízom benne, hogy jó eredménnyel ajándékozhatom meg a csapatot."

Sauber

Sergio Pérez(17.): "Egyértelmű, hogy ez az időmérő nagyon rosszul alakult számomra. A reggeli, harmadik szabadedzésen mutatott teljesítményünket látva egyértelműen jobb eredményre számítottunk a kvalifikáción. A fő probléma az volt, hogy nem igazán tudtuk működésre bírni a gumikat. Ezt figyelembe véve, és tudván, hogy tegnapról van egy büntetésem, úgy döntöttünk, hogy csak a korábban már használt gumikat tesszük fel a Q2-ben, mivel jobb volt megspórolni a frisseket a versenyre."

Kamui Kobajasi(18.): "Az autóm tempója nyilvánvalóan elég jó lett volna a Q2-be kerüléshez, erről meg voltam győződve, és azt gondolom, hogy a versenytempónkkal sem lesz probléma. A kvalifikáción mindenesetre nagyon sok időmbe telt a gumik felmelegítése, végül pedig szerencsétlen voltam. Éppen elkezdtem az utolsó gyors körömet, amikor Felipe (Massa) elém hajtott ki a bokszutcából. Bár nem volt már elég idő hátra az edzésből, hogy elkezdjen egy új kört, nem hagyott nekem helyet. Csalódott vagyok a mai nap miatt, de nem engedem el magam, és pozitívan állok a versenyhez. Legalább maradt néhány szett friss gumink, és ezen a pályán van lehetőség az előzésre."

Lotus

Heikki Kovalainen (19.): "Azt hiszem, kihoztam a maximumot az autómból az időmérőn. Örülök, hogy a vége felé sikerült egy ilyen jó kört futnom. Őszintén szólva egész hétvégén küszködtem a megfelelő balansz elérésével és a gumik felmelegítésével. Ezért jó érzés, hogy szombaton sikerült egy olyan kört futnom, amivel csak hát tizeddel maradtam el Kamui (Kobajasi) mögött. A pálya egyre inkább javul a hétvége folyamán, azt kell mondanom, hogy nagyon élvezem a vezetést. A holnapi nap szórakoztató lesz, különösen annak fényében, hogy az utóbbi időben megmutattuk, hogy a futamon fel tudjuk venni a harcot az előttünk álló autókkal."

Jarno Trulli (20.): "Egy kicsit balszerencsés voltam, a mért köreimen forgalomba keveredtem. Szerintem tudtam volna még pár tizedet javítani, de közel voltunk ahhoz, hogy maximális teljesítményt nyújtsunk az időmérőn. Ahogy a köridőkből is látszik, javultunk tegnap óta, de tudjuk, hogy az időmérőn mutatott teljesítményünk nem tükrözi azt, amire a versenyen képesek vagyunk. Szeretnék ismét olyan jól rajtolni, mint néhány futammal ezelőtt, és majd meglátjuk, hol végezhetünk holnap."

Hispania

Daniel Ricciardo (21./22.): "Elég jó helyen végeztem ma, ez volt az egyik legjobb időmérős teljesítményünk idén, sikerült megelőznünk az ellenfeleinket. Elég nagy előnnyel végeztem D'Ambrosio előtt, ennek örülök. A harmadik szabadedzésen voltak gondjaink, ezért nem tudtam az időmérőre felkészülni, így nagyon elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Még van néhány dolog, amit ki kell javítanunk, de a futamon jobban szoktunk szerepelni. Tudtuk, hogy az időmérő nem az erősségünk, tehát már a holnapi versenyt várom. Remélem, sikerül azok előtt célba érkeznem, akiket ma megvertem az időmérőn."

Narain Karthikeyan(22./23.): "Sikerült kihoznunk az autóból a benne rejlő lehetőségeket, és büszke vagyok arra, hogy mindkét Virgint megvertük. Közel voltam a csapattársamhoz, de elkövettem egy kis hibát. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel és a helyezésemmel. Azt hiszem, ez volt a maximum, amit elérhettünk, a csapat pedig nagyszerű munkát végzett, így kerülhettünk a Virginek elé. Csodálatos érzés hazai közönség előtt versenyezni. Az a célom, hogy holnap minél jobb helyen végezzek."

Virgin

Timo Glock (24.): "Ez az időmérő nagy csalódás volt a csapat számára. A tegnapi napunk remekül alakult, ma viszont igazán balszerencsésnek bizonyultunk, amikor az ötödik váltófokozat eltörött az időmérőn, és csak egyetlen gyors kört tudtam megtenni. Az első mért köröm már egészen pozitív volt - az autót rendben éreztem, nem tapasztaltam problémákat. Nem onnan indulunk, ahonnan szerettünk volna, de úgy véljük, elég gyorsak vagyunk, hogy megverjük a HRT-ket, és megspóroltunk egy szett lágy gumit, úgyhogy meglátjuk, mit hoz a holnap. Számomra és a csapatom számára nyilván kár, hogy így alakult, de hát ilyen a versenyzés."

Jérome D'Ambrosio(23./21.): "Nem ment valami fényesen az időmérő, és hogy őszinte legyek, eddig az egész hétvége nehezen alakult. Olyan érzésem van, hogy az autó edzésről-edzésre változik, ami eléggé megnehezíti a dolgunkat, mivel egy új pályáról van szó, és emiatt a pálya állapotának javulásával is foglalkoznunk kell. Csalódással vettem tudomásul, hogy a HRT mögött találtuk magunkat, és mivel szenvedtünk, egész hétvégén a nyakunkon voltak. A pálya remek, és szerintem fantasztikus versenyt láthatunk majd, úgyhogy remélem, holnapra javul a helyzetünk. Megspóroltunk egy extra szett lágy gumit, ez elvileg a segítségünkre lesz."