Vágólapra másolva!
Az Indiai Nagydíj első szabadedzésén úgy lett a leggyorsabb, hogy figyelmen kívül hagyta a bírók által lengetett dupla sárga zászlót. Sergio Pérez szintén.

Lewis Hamiltonnak sokba került, hogy megszerezte az első helyet az Indiai Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén: a sportfelügyelők, akik mellett a hétvégén honfitársa, Johnny Herbert dolgozik versenyzői tanácsadóként, három hellyel hátrasorolták a vasárnapi verseny rajtrácsán, mert figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlót.

Hamilton az edzés utolsó pillanataiban érte el a legjobb időeredményét, amikor a pálya végén dupla sárga zászló volt érvényben, ezt még a másik McLarent vezető Jenson Button is megjegyezte a rádióban. A Nemzetközi Sportkódex zászlójelzésekkel is foglalkozó H függeléke szerint ilyenkor a versenyzőknek nemcsak "lassítaniuk", hanem "jelentősen lassítaniuk" kell, és a veszély elkerülésén túl fel kell készülniük az esetleges megállásra is. A posztokon akkor lengetnek dupla sárga zászlót, ha a pályát részben vagy egészen eltorlaszolja valamilyen akadály, illetve a pályán vagy közvetlenül mellette beavatkozó bírók dolgoznak.

Az indiai sportfelügyelők - Gerd Ennser, Enzo Spano, Kamlesh Patel és Herbert - ítélete szerint ezúttal ez volt az oka annak, hogy a 16-os kanyarnál dupla sárga zászlót lengettek. Hamiltonhoz hasonlóan Sergio Pérez sem lassított, ezért rá is ugyanolyan büntetést szabtak ki.

A versenyre már Vitalij Petrov is kapott egy öt rajthelyes büntetést, amiért két héttel ezelőtt, a Koreai Nagydíjon megtorpedózta Michael Schumacher Mercedesét.