Vágólapra másolva!
Bár Karun Chandhok, a Team Lotus indiai tartalék pilótája nagyon bízott benne, hogy versenyezhet hazája első Forma-1-es futamán, a csapatvezető végül mégsem szavazott bizalmat neki.

Korábban Tony Fernandes, a Team Lotus csapatfőnöke még úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha Kovalainen mellett Chandhok ülhetne a másik Lotusban Indiában, de kedden végül bejelentette, hogy mégis marad az eredeti Kovalainen-Trulli felállás. Indoklásként azt mondta, hogy a csapat lendületét meg kell tartaniuk, hogy bebiztosítsák a 10. helyet a konstruktőri pontversenyben.

A 27 éves Chandhokkal az volt a probléma, hogy még nem vezetett eleget száraz aszfalton. Idén ugyan már nyolc szabadedzésen részt vett, és a német versenyen is, de ezen alkalmak alatt sokszor csapadékos volt az időjárás. Teljesen azért nem mellőzik az indiai hétvégéről, a pénteki első szabadedzésen ugyanis lehetőséget kap a vezetésre.

"A csapat szempontjából a legfontosabb ezen a hétvégén, hogy fenntartsuk az a teljesítményszintet, amit az elmúlt két futamon láttunk. Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan rajongók Indiában, akik szerették volna Karunt vasárnap versenyezni látni, de a lehető legjobb döntést kellett meghoznunk" - nyilatkozta Fernandes.

Forrás: Team Lotus
Tony Fernandes

"Bár minden érzelmi ok mellette szól, kétségeink támadtak, hogy a kevés kilométer, amit ebben a szezonban teljesített a pénteki szabadedzéseken, főleg az időjárás miatt, nem adta meg neki a szükséges felkészülésmennyiséget a versenyre. Ezért meg kellett hoznunk egy nehéz döntést, hogy nem engedjük versenyezni ezen a hétvégén."

"Bár Karun teljesítménye folyamatosan, minden alkalommal javult 2011-ben, véleményünk szerint túl nagy lett volna rajta a nyomás rajta ahhoz, hogy versenyezhessen az első hazai nagydíján, hogy megbirkózzon a fokozott figyelemmel és, hogy olyan teljesítményt nyújtson, mint a szokásos versenyzőink a hétvége alatt."

"Megértette, hogy a kapcsolata a csapattal nem egy versenyre szól, hanem arról, hogy együtt fejlődjünk, és, bár ez egy történelmi jelentőségű futam, ezen kívül még sok lehetősége lesz Indiában versenyezni a jövőben. A lehető legjobb helyen van nálunk, hogy az elkövetkezendő szezonokban kihasználhassa ezeket a lehetőségeket"- tette hozzá Fernandes.

Forrás: Team Lotus
Karun Chandhok

Karun Chandhok természetesen csalódottan vette tudomásul csapata döntését: "Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy nem lehetek ott az első Indiai Nagydíj rajtrácsán" - nyilatkozta Chandhok az Autosportnak. "Mindenki tudja, hogy minden versenyzőnek a legfontosabb és leginkább érzelmekkel túlfűtött futama a hazai versenye, különösen az én esetemben."

"Bevontak a projektbe, mikor a pálya helyén még csak egy darab föld volt. Hatalmas felbolydulás van jelenleg Indiában, 28 interjút adtam az elmúlt két napban."

"A csapat ezúttal a tapasztaltabb mellett döntött, de emelt fővel megyek majd be a delhi paddockba, mert úgy érzem, mindent megtettem az autóban és azon kívül is az elmúlt három hónapban azért, hogy megmutassam Tonynak azt, hogy hosszú távon számolhat velem a Forma-1-ben" - tette hozzá az indiai pilóta.