Vágólapra másolva!
A bokszba igyekezve a pálya helyett a szervizutat használta, de a sportfelügyelők futni hagyták, mert szerintük nem nyert vele semmit.

Sebastian Vettel nem kapott büntetést, miután a Koreai Nagydíj időmérőjének döntő etapjában, utolsó mért köre előtt a bokszba igyekezve levágta a pálya 4-es és 6-os kanyarja közötti részt.

Mivel az első körét későn fejezte be, a Red Bulltól szóltak neki a rádión, hogy iparkodjon vissza a bokszba. Ezért keresett egy rövidebb utat, amihez azonban el kellett hagynia a pályát. Pedig a Forma-1 Sportszabályzatának 20.3-as cikkelye kiköti, hogy "a versenyzők csak a pályát használhatják. A félreértések elkerülése végett a két szélén húzódó fehér csíkok a pálya részeinek számítanak, a rázókövek viszont nem."

Ebből látszólag az következne, hogy Vettel szabálytalanságot követett el, ám a cikkely záró bekezdése szerint "ha valaki bármilyen okból elhagyta a pályát, visszatérhet rá, de csak akkor, amikor biztonságos, és úgy, hogy közben nem szerez előnyt." Márpedig a háromtagú sportfelügyelői testület tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy Vettel nem szerzett, mert a kanyar levágása nélkül is lett volna ideje megkezdeni az utolsó mért körét.

"Miután meghallgatták a versenyző és a csapatmenedzser beszámolóját, valamint megállapították, hogy az 1-es rajtszámú autó 17 másodperccel az edzés leintése előtt kezdte meg azt a mért körét, amely végül a leggyorsabbjának bizonyult, a sportfelügyelők úgy ítélték, az autó nem jutott előnyhöz a pálya elhagyásával" - állt az indoklásban. "Tehát a 20.3-as cikkelyt nem szegte meg, így a sportfelügyelők szerint nincs szükség további lépésekre."

A kanyarlevágás

A döntést a paddockban sokan helytelenítették, attól tartva, hogy Vettel trükkje veszélyes precedenst teremt. A versenyigazgató, Charlie Whiting mindenesetre várhatóan külön utasítást fog kiadni vonatkozóan, hogy a vasárnapi futamon milyen esetben lehet majd használni a 4-es kanyarnál kezdődő átkötést.

Az ítélet következtében Vettel megtarthatja második rajthelyét Lewis Hamilton mögött, aminek riválisa, a 3. kockából induló Jenson Button is örült. "Az első hely nem lehetett az enyém, hiszen Lewis jobb munkát végzett, ezért azt ő szerezte meg. Így utána a harmadik helyről lesz a legjobb rajtolni. Remélem, (Vettelt) nem büntetik meg. Esetleg egy megrovást adhatnának érte..." - mondta még előzőleg.