Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke arra panaszkodik, hogy egyes istállók különböző szívességeket kérnek a Lotus és a Renault névváltoztatásához adott beleegyezésükért cserébe.

Ross Brawn tisztességtelennek tartja, hogy a csapatok szívességeket szeretnének kicsikarni annak fejében, hogy beleegyeznek a Renault és a Lotus névváltoztatásába.

Előbbi Lotusként, utóbbi Caterhamként szeretne versenyezni jövőre, erre azonban előbb a Formula One Commissionnek kell rábólintania, amelynek többek között a csapatok is tagjai.

"Sajnos ez alkupozícióvá válik, és biztos vagyok benne, hogy a nevet változtatni akaró csapatokat felkeresik majd azok az istállók, amelyek valamilyen szívességet szeretnének a beleegyezésükért cserébe. Ez nem korrekt" - fogalmazott a csapatfőnök, aki első kézből szerzett hasonló tapasztalatokat, amikor a Mercedes felvásárolta a korábban Brawn GP néven induló istállót.

"Velünk is megtörtént, amikor meg akartuk változtatni a nevünket" - mutatott rá. "Ezt felnőtt módon kellene elintézni, nem lenne szabad hagyni, hogy ilyen megosztó kérdéssé váljon."

Brawn véleményével egyetért a csapatokat tömörítő FOTA elnöki posztját betöltő Martin Whitmarsh is, aki szerint csak akkor van szükség az istállók beleszólására, ha valamilyen "nyilvánvalóan ostoba, megosztó vagy a Forma-1 szempontjából káros" névcseréről van szó.

"Ha egyértelmű, hogy a név egy csapat finanszírozását vagy túlélését segíti, akkor nem szabadna hagyni, hogy a Forma-1-ben folyó viták és politizálás útját állják" - vélekedett.

Christian Horner ezzel szemben óvatosságra int a sűrű névváltoztatásokkal kapcsolatban, bár a konkrét helyzetre reagálva ő is úgy nyilatkozott, hogy "nincs értelme egy csapatot Renault-nak hívni, amikor az nem is Renault. Ezért a névváltoztatás egy ilyen szituációban indokolható."

A Formula One Commission jövő hónapban szavaz az ügyben, 26 tagból 18 beleegyezése szükséges a döntés meghozatalához. A bizottságban a csapatok képviselői mellett Bernie Ecclestone, az FIA-elnök Jean Todt, több versenypromóter, valamit a motorgyártók és nagyobb szponzorok is képviseltetik magukat.