Vágólapra másolva!
Bár az időmérő monitor szerint a japán csak 10. lett a szuzukai időmérőn, a szabályok szerint valójában a 7. helyről vághat majd neki a versenynek.

Az időmérő monitor rosszul rangsorolta Kamui Kobajasit a Japán Nagydíj kvalifikációjának végén. A Q3-ban ugyanis rajta kívül még hárman - Michael Schumacher, Vitalij Petrov és Bruno Senna - nem tettek meg mért kört, és az ilyen versenyzőket az adott etapon belül a rajtszámuk szerint rangsorolja az automatikus rendszer.

Kobajasi ezért a Mercedes és a két Renault mögött, a 10. helyen szerepelt a listán. Csakhogy a Forma-1 Sportszabályzatának 36.2-es cikkelye szerint a sorrend így alakul: 1.) azok, akik megkezdtek egy mért kört, 2.) azok, akik kihajtottak a pályára, de nem kezdtek meg mért kört, majd 3.) azok, akik ki sem mentek a pályára.

Kobajasi rögtön a Q3 elején megtett egy fel- és egy levezető kört, amiből az utóbbi már mértnek minősül, így ő az 1.)-es kategóriába tartozik. Schumacher is megpróbált ugyan nekivágni egy körnek a Q3 legvégén, de összeakadt a lassan haladó Lewis Hamiltonnal, át kellett vágnia a sikán bukóterén, ezért egyetlen másodperccel lekésett arról, hogy megkezdje a mért körét. Ő tehát a 2.)-es kategóriába esik, akárcsak a Renault versenyzői, akik hozzá hasonlóan az edzés végén mentek ki a pályára.

Köztük a szabályok szerint a rajtszám dönt, s mivel Schumacher a 7-es, Senna a 9-es, Petrov pedig a 10-es, a brazil annak ellenére csapattársa elől rajtolhat majd, hogy a Q2-ben egy hajszállal lassabb volt nála.

A Sauber csapatmenedzsere az időmérő után a biztonság kedvéért elment a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatójához, Charlie Whitinghoz, hogy tisztázza a kérdést. A hivatalos rajtsorrendet legkésőbb négy órával a felvezető kör startja előtt kell kiadni.

Forrás: AFP