Vágólapra másolva!
Már a 130R sem könnyen padlógázos. A Red Bull pilótái a pénteki szabadedzéseken nem az abszolút köridőkkel, hanem a hosszú etapokkal hívták fel magukra a figyelmet.

A Japán Nagydíj pénteki napján nem a Red Bullok aratták le az edzéselsőségekért járó, egyébként nem sokat érő dicsőséget. Sebastian Vettel mindkét edzést a 3. pozícióban zárta, előbb Jenson Button és Lewis Hamilton, majd ismét Button és Fernando Alonso előzte meg. Mark Webber pedig az 5., majd a 4. helyet zsebelte be. A világbajnok csapat versenyzői ennek ellenére rendkívül nyugodtan várják a folytatást, nem véletlenül: a puhább, opciós gumikon teljesített hosszabb etapjaik alapján úgy tűnik, még bőven vannak tartalékaik.

Sebastian Vettel számára az első szabadedzés végén történt baleset mellett csupán a gumik viselkedése okozott némi izgalmat. "A pálya nagyon trükkös az idei gumikkal, sokkal többet mocorognak az autók, úgyhogy vasárnap érdekes versenyre van kilátás" - mondta a címvédő, aki szerint a hírhedt 130R kanyart is sokkal nehezebb bevenni. "Úgy mondanám, hogy nem lehet kényelmesen teljesíteni. Azt hiszem, tavaly egy kicsivel gyorsabbak voltunk a 130R-ben. Mindenesetre nagyon izgalmas lett, nem olyan könnyű bevenni, a legtöbbször egy pillanatra el kellett vennünk a lábunkat a gázról, pedig korábban általában padlógázzal mentünk át rajta. Ma ez nem nagyon sikerült, főleg nyitott DRS-szel nem."

Forrás: AFP

A DRS-t Webber is szóba hozta, szerinte Szuzukában kellemetlen meglepetéseket okozhat a rendszer. Az ausztrál valószínűleg arra gondolt, hogy egyes kanyarok bejárátánál előfordulhat, hogy a mozgatható szárny zárásakor nem épül fel kell időben a szükséges leszorítóerő, ami kicsúszáshoz vagy megpördüléshez vezethet.

Webber élvezte az autózást, és talán azt is, hogy immár nem kell Vettel üldözésével foglalkoznia, hiszen úgysem érheti utol: "Úgy versenyezhetek, ahogy akarok. A lehető legjobb eredményt szeretném elérni magam és a csapat miatt is, mert végül is ezért vagyunk itt. Természetesen ez fontos hétvége Seb számára, hiszen szinte biztosan megszerzi a bajnoki címet, de még vár ránk néhány jó verseny."