Vágólapra másolva!
Mark Webber szerint nagyrészt az év eleji gyengélkedésének a következménye az összetettbeli tetemes lemaradása, jövőre azonban erős szezonkezdetet ígér. Christian Horner szerint a Red Bull 2012-ben még az ideinél is jobb lehet.

Míg Sebastian Vettel a hétvégén akár második világbajnoki címét is bezsebelheti, a Red Bull másik autóját vezető Mark Webber a monzai nullázás után a negyedik helyre csúszott vissza a pontversenyben. Az ausztrál úgy érzi, év eleji gyengélkedésével és néhány elszalasztott lehetőséggel veszítette el az esélyt csapattársa legyőzésére.

"Ő remek sorozatot teljesített év elején, miközben én nem voltam a legjobb formában" - ismerte el. "Természetesen néhány megbízhatósági problémám is akadt, ami nem ideális."

Saját bevallása szerint csak az Európa Nagydíjon kapta el a fonalat, amikor végre ráérzett a Pirelli új abroncsainak a kezelésére. "Valencia egy kis változást hozott számomra, először tudtam ugyanazt a stratégiát használni (, mint Vettel)" - magyarázta. "Az azt megelőző futamokon megvolt a tempóm, egy extra kerékcserét azonban be kellett iktatnom, aminek az okát nem igazán tudom, de így alakult."

Webber ennek fényében úgy véli, jövőre egy erős szezonkezdettel megakadályozhatja, hogy csapattársa megint látványosan elhúzzon tőle. "Jobban kell kezdenünk a bajnokságot. És a tavalyihoz hasonló évre lesz szükségünk: többször legyőzni őt az időmérőn, ami az előző évben sikerült is, pozíciókat szerezni a pályán és rendben letudni a kiállásokat."

Versenyzőjéhez hasonlóan optimistán várja a következő szezont Christian Horner csapatfőnök, aki az idei teljesítményüket látva úgy véli, jövőre még ennél is többre lehetnek képesek.

"A csapat sokat tanult az előző évből, és sokkal egységesebb lett, megerősödött - a pályán és a gyárban egyaránt, csakúgy, mint a versenyzők terén" - mondta. "Az idén tanultakat pedig jövőre fogjuk tudni hasznosítani. Erős egység vagyunk, és az egyre több a tapasztalatnak, valamint a folytonosságnak köszönhetően tovább építkezhetünk."

A csapatfőnök külön kiemelte Vettel fejlődését, aki a tavaly elkövetett hibái után idén szinte kifogástalan teljesítményt nyújtva tizenháromból nyolc versenyt megnyert, és mindössze egyszer maradt le a dobogóról.

"Tavaly sokat tanult, a megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően még érettebb személyiség lett, nagy az önbizalma, és teljes mértékben bízik az őt körülvevő csapatban" - magyarázta. "Emellett fantasztikus szinten teljesít, és amilyen kiegyensúlyozottan teszi ezt, az igazán figyelemreméltó."