Vágólapra másolva!
Az Olasz Nagydíj után szokatlanul visszafogottan nyilatkozó Lewis Hamilton elárulta, a felhajtás elkerülése érdekében nem mondta el véleményét a Michael Schumacherrel vívott csatájáról. Pedig szerinte ellenfele szabálytalanul védekezett.

Lewis Hamilton az Olasz Nagydíj után magához képest feltűnően higgadtan és szűkszavúan nyilatkozott a Michael Schumacherrel folytatott kemény csatájáról, most két héttel az eset után azonban elismerte: szándékosan tett lakatot a szájára.

"Csalódott voltam, hogy nem tudtam jobb eredményt elérni a versenyen. Egyszerűen befogtam a számat" - magyarázta Szingapúrban. Elmondása szerint azért döntött így, hogy elkerülje a hatalmas felhajtást, amit néhány korábbi heves nyilatkozata váltott ki. "Ez nagyon jól jött. Az elmúlt napjaim nyugalomban, probléma nélkül teltek."

A McLaren versenyzője korábban a futamok után többször is élesen odaszólt egy-egy ellenfelének vagy akár a sportfelügyelőknek, most azonban úgy érzi, tanult az eddigi hibáiból - és erre büszke.

"Önök (a sajtó) folyamatosan arról faggatnak, hogy mit tanultam, és ez éppen olyan lecke volt, amit aznap alkalmazni tudtam. Nagyon szenvedélyes és szókimondó vagyok, leplezetlenül elmondom, amit gondolok" - jelentette ki. "Nem félek kimondani, amit érzek, ezt azonban felhasználhatják ellenem - és ez alkalommal képes voltam kontrollálni magam. Az élet pedig pontosan erről, a kontrollról szól."

Hamilton hozzátette, hogy az ő értelmezése szerint Schumacher megszegte a szabályt, amely kimondja, hogy a versenyzők csak egyszer válthatnak irányt védekezés közben, s amelyről sokan elismerik, hogy nem elég egyértelmű. "Szerintem csak egy irányváltás engedélyezett, ahhoz kell tartanod magad. Utána nem húzódhatsz vissza" - mutatott rá, arra célozva, hogy a német a Roggia és az első Lesmo között először elindult a pálya jobb oldala felé, majd visszatért balra, az ideális ívre.

Példaként a Malajziai Nagydíjat hozta fel, ahol büntetést kapott a sportfelügyelőktől, pedig véleménye szerint akkor még nem is volt szó akadályozásról, hiszen két-három kocsihosszal Fernando Alonso előtt haladt.

"Véleményem szerint a szabályok azt mondják ki, hogy védekezés közben csak egy manővert lehet kivitelezni. Én viszont nem védekeztem: csak az volt a célom, hogy kikerüljön a szélárnyékból."

"Michael azonban védekezett, ami egy kicsit más helyzetet teremt, bár ezt nem kellően tisztázott. Folyamatosan azt hallani, hogy csak egyetlen manőver megengedett" - mutatott rá, hozzátéve ugyanakkor, hogy lezártnak tekinti az ügyet.