Vágólapra másolva!
Nem biztos, de nem is életszerűtlen, hogy már a Szingapúri Nagydíjon zsebre vágja zsinórban második vb-címét. Íme a győzelem lehetséges forgatókönyvei.

Sebastian Vettel akár a hétvégi Szingapúri Nagydíjon is bebiztosíthatja második világbajnoki címét, ehhez nincs szükség az idei mintázatból kilógó eredményre a versenyen. Mivel a következő után még öt forduló marad a szezonból, s így 125 pontot lehet szerezni, Vettelnek vasárnap legalább ekkorára kell növelnie az előnyét közvetlen üldözőjével szemben. Ehhez Fernando Alonsónál 13, Jenson Buttonnál és Mark Webbernél 8 ponttal kell többet szereznie, Lewis Hamilton pedig nem végezhet előtte.

Ha nem ő nyeri a futamot, fenti ellenfeleinek egyike sem állhat a dobogó tetején, amire azért kevés az esély. A legvalószínűbb eshetőség ezért az, hogy Vettel győz Szingapúrban, Hamilton lesz a második, Button vagy Webber a harmadik, Alonso pedig nem végez a dobogón. Ha így történik, a németet máris királlyá koronázzák.

Amennyiben Vettel csak a második helyen ér célba, Alonso legfeljebb nyolcadik, Button és Webber pedig ötödik lehet, és Hamilton nem állhat a dobogó tetején. Ha Vettelt csupán harmadikként intik le Szingapúrban, Alonso nem végezhet a kilencedik, Button és Webber a hetedik, míg Hamilton a negyedik helynél előrébb. Erre azonban nem érdemes fogadni, mert akkor az első két helyen olyanoknak kellene befutniuk, akiknek ez idén még egyszer sem sikerült.

Forrás: Red Bull

Ha nem jut fel a dobogóra, Vettel a hétvégén még semmiképpen nem tehet pontot a világbajnoki küzdelem végére, de akkora pontelőnye van, hogy gyakorlatilag úgyis lehetetlen megfosztani a győzelemtől. A fennmaradó hat versenyen elég 38 pontot gyűjtenie ahhoz, hogy övé legyen a cím, így például három dobogós helyezéssel még akkor is ő lesz a bajnok, ha mindig Alonso nyer. Tekintve, hogy idén mindössze egyszer - Németországban - csúszott le a pódiumról, és a versenyenkénti átlaga 21,8 pont, a többieknek nincs okuk reménykedni.