Vágólapra másolva!
A második monzai győzelmét arató Sebastian Vettel idei nyolcadik idei sikerével közel került a világbajnoki cím bebiztosításához, a kieső Webber szerint már csak a második helyért folyik a küzdelem.

Sebastian Vettel a három évvel ezelőtti Olasz Nagydíjon aratta pályafutása első győzelmét, akkor még a Toro Rosso színeiben. A dobogón láthatóan elérzékenyülő német az idei versenyen megismételte sikerét: bár a rajt után Fernando Alonso megelőzte, az 5. körben újra az élre állt, és idei nyolcadik győzelme ezután már nem forgott veszélyben.

"Érzelmes győzelem volt a mai. Ez a pálya nagyon különleges, igazán sokat jelent számomra. Itt arattam az első győzelmemet, és amikor áthaladtam a célvonalon, ennek minden pillanata eszembe jutott. Az itteni dobogó hihetetlen: az ember valósággal áldottnak érzi magát, amikor ott áll, ilyen nem mindenkivel történik meg" - lelkendezett Vettel, majd bevallotta, meglepődött a negyedik helyről induló Alonso rajtján.

"Fernando hirtelen ott termett mellettem, és azt sem tudtam, honnan került oda. Kellett egy kis idő, mire rájöttem, hogy egyszerre hárman próbálunk befordulni az első kanyarba" - nyilatkozta a német, aki az ötödik körben a futam egyik leglátványosabb manőverével vette vissza első helyét az őt fűre kényszerítő spanyoltól.

"Nem hagyott nekem túl sok helyet, de pont elég volt ahhoz, hogy elmenjek mellette, nagyon élveztem" - nyilatkozta Alonso kemény védekezéséről.

Forrás: Red Bull

Vettel a bajnokságban 112 pontra növelte előnyét Fernando Alonsóval szemben, Mark Webbert és Jenson Buttont pedig egyaránt 117 egységgel előzi meg. Ez hat futammal az idény vége előtt azt jelenti, hogy a német már Szingapúrban megvédheti világbajnoki címét, amennyiben a spanyolnál tizenhárom, Webberéknél pedig nyolc ponttal többet szerez. Ha nyer, Alonsónak mindenképpen a dobogón kell végeznie, és Webbernek vagy Buttonnak kell célba érnie a 2. helyen ahhoz, hogy ne érjen véget a küzdelem.

Webber a kiesését követően már le is mondott a címről. "Azt hiszem, most már csak a második helyért csatázunk" - nyilatkozta, miután a Felipe Massával való ütközése miatt már az ötödik körben fel kellett adnia a versenyt.

A Red Bull nem örülhet felhőtlenül a sikerének, a hét elején ugyanis rákban elhunyt a csapat korábbi alkalmazottja, Erin Pezzella. "A héten elvesztettünk egy fiatal lányt, aki öt éven keresztül a könyvelésen dolgozott nálunk" - nyilatkozta a csapatfőnök, Christian Horner a BBC-nek. "31 éves volt, és nagyon bátor küzdelemben maradt alul a rákkal szemben. Az egész csapat neki szeretné ajánlani ezt a győzelmet."