Vágólapra másolva!
A második vb-címe felé menetelő német a New York-i terrortámadások idején még csak tizennégy éves volt, és nem hitte el, amit a tévében lát.

Sebastian Vettel a Forma-1-es mezőny sok tagjához hasonlóan még csak tinédzser volt az Amerikát kereken tíz évvel ezelőtt ért terrortámadások idején, de pontosan fel tudja idézni, hogy hol volt, amikor értesült a történtekről.

"Szerintem mindannyian jól emlékszünk rá, hogy mit csináltunk aznap, ez teljesen normális" - mondta a címvédő, amikor az Olasz Nagydíj szombati időmérő edzése után erről kérdezték. "Én mountainbike-ozni készültem, és éppen elmentem volna hazulról, amikor a tévében láttam, hogy egy repülőgép a World Trade Centernek ütközött. Nem akartam hinni a szememnek, de el kellett indulnom, mert oda kellett érnem a megbeszélt időpontra. A német pontosság, ugyebár..."

"Szóval elindultam mountainbike-ozni, mivel azt járt a fejemben, hogy 'ez úgysem lehet igaz, valami nem stimmel.' Tizennégy évesen az ember nem gondolkodik túl sokat az ilyesmin. Két órával később megérkeztem a bringázásból, és megint láttam a képeket, amelyeket soha nem fogok elfelejteni."

Bár a tragédia hetében az UEFA kegyeleti okokból törölte az összes nagy európai futballmeccset, a 2001-es Olasz Nagydíjat öt nappal később, rövid mérlegelés után megrendezték. A Jaguar Racing azonban fontolóra vette, hogy nem áll rajthoz, a Ferrari pedig a hazai versenyére tervezett minden ünneplést lefújt, és szponzori matricák nélkül, fekete orrkúppal küldte pályára az autóit.

"A történtek után nehéz megtalálni a megfelelő szavakat arra, amit érzünk" - mondta tíz évvel ezelőtt, a nagydíj előestéjén Michael Schumacher, aki negyedik világbajnoki címéért harcolt akkoriban. "Szerintem mindannyian egyformán együtt érzünk az áldozatokkal, és igyekszünk mellettük állni, amennyire csak tudunk. Nehéz idők várnak ránk, mert mindent meg kell tennünk azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé."

Michael öccse, Ralf úgy vélte, "rossz vicc", hogy a tragédia után meg akarják rendezni az Olasz, majd éppen két héttel később az USA Nagydíjat is, amelyet végül szintén nem töröltek. "A monzai versenyre is jól emlékszem, amikor a Ferrarik orra fekete volt" - folytatta Vettel. "Az ilyesmit nem felejti el könnyen az ember. Ennek már tíz éve, és remélem, hogy soha nem történik majd hasonló."

Barrichello a fekete orrú Ferrarival Ralf Schumachert előzi a 2001-es Olasz Nagydíjon

A 2008-as világbajnok Lewis Hamilton, aki a terrortámadások idején tizenhat éves volt, szintén jól emlékszik arra a napra. "Éppen otthon voltam" - mondta. "Tragikus volt, alighanem a legszomorúbb dolog, ami eddigi életem során történt. Az egész világot megrázta, és Sebastianhoz hasonlóan én is remélem, hogy soha nem ismétlődik meg."

A másik McLarent vezető Jenson Button - aki öt évvel idősebb csapattársánál, s a 2001-es Olasz Nagydíjon már rajthoz is állt egy Benettonnal, de négy kör után motorhiba miatt feladta a küzdelmet - úgy érzi, "mintha csak tegnap lett volna" az az emlékezetes nap. "Nem hiszem, hogy bármelyikünk el tudja felejteni" - ismerte el. "Elképesztő, hogy már tíz éve volt. Minden részletet fel tudunk idézni, de ez nemcsak az emlékezésre, hanem a felejtésre is jó alkalom. Azt hiszem, ez nagyon fontos."