Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh szerint a csapatok az októberi Indiai Nagydíj előtt amiatt aggódnak, hogy a helyi hatóságok magas adókat vetnek ki rájuk. A FOTA elnöke azonban biztos benne, hogy találnak megoldást a helyzetre, szerinte nincs veszélyben a verseny.

Október végén rendezik meg a Forma-1 történetének első Indiai Nagydíját, ám még mindig vannak megoldatlan kérdések az ázsiai verseny körül. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh - aki egyben az istállók érdekvédelmi szervezetének, a FOTA-nak az elnöki posztját is betölti - bevallotta, hogy a csapatok tartanak a helyi adótörvényektől.

"Attól félnek, hogy Indiában magas adót vetnek ki rájuk" - nyilatkozta a BBC-nek. "Az összes csapatot és versenyzőt érinti ez a helyzet, jelenleg a többi istállóval közösen próbálunk megoldást találni rá."

Bár az nem tisztázott, hogy pontosan milyen adóról van szó, a Speed TV úgy tudja, a helyi hatóságok szerint a csapatok bevételének egy része őket illeti. Bár más országokban is vannak hasonló törvények, a Forma-1-nek valamilyen külön megállapodás jóvoltából mindenütt sikerül elkerülnie, hogy helyben is megadóztassák az istállókat. Whitmarsh elismerte, hogy ha ezt Indiában nem tudják elérni, nem szívesen utaznak oda. A FOTA az Ernst & Young-ot kérte fel, hogy találjon megoldást.

"Úgy nem utazik el az ember sehova, hogy tudja, meg fogják büntetni" - mondta. "Eddig még nem kaptunk megerősítést az indiai adóhatóságtól, hogy az ügyet számunkra kielégítő módon oldják meg. De nem hiszem, hogy a verseny komolyan veszélyben lenne, biztosan találunk valamilyen megoldást."

A nagydíj megrendezése ellen augusztusban a helyi farmerek emelték fel a hangjukat azzal fenyegetőzve, hogy ha nem kapnak megfelelő kártérítést a pálya építése miatt elvett földjeikért, megakadályozzák a verseny lebonyolítását.