Vágólapra másolva!
Körönként 6-8 tizeddel tudnak majd többet a 2012-es gumik. A csapatok akár egyénileg, egymástól eltérően is választhatnak keveréket a versenyekre.

A Pirelli tervei között szerepel, hogy jövőre ne ők válasszák ki azt a kétféle keveréket, amelyet a nagydíjhétvégén az összes csapatnak használnia kell, hanem az istállók egymástól függetlenül, saját igényeikre szabva döntsék el, hogy melyik típusú gumikat akarják elvinni a helyszínre.

"Logisztikai okokból muszáj előre tudnunk, hogy milyen gumikat kell küldenünk" - mondta a Pirelli sportprogramját irányító Paul Hembery. "Sok versenyt rendeznek Európán kívül, ahová több hónappal előtte útnak kell indítanunk a szállítmányt. Már beszéltünk erről a lehetőségről, de bele fog telni egy kis időbe, amíg véglegesíteni tudjuk. A logisztikáról egyeztetünk a csapatfőnökökkel, és tárgyalunk a technikai részletekről is, mert szélsőséges irányba nem mehetünk el."

Hembery hangsúlyozta, hogy ez még éppúgy csak terv, mint az időmérőgumik újbóli bevezetése, vagy az, hogy jövőre a hat szett kemény és öt szett lágy keverékű gumi helyett fordítva, öt szett keményet és hat szett lágyat bocsássanak a versenyzők rendelkezésére. Igaz, az utóbbi elképzelés már elnyerte a pilóták szakszervezetének, a GPDA-nak a támogatását is.

"Tegnap kaptunk a versenyzőktől egy üzenetet, amelyben arra kértek minket, hogy gondoljuk át a gumik kiosztását, mert minden nagydíjhétvége után maradnak fel nem használt szettek, rendszerint a keményebb keverékből" - magyarázta Hembery. "Szeretnék, ha megtalálnánk a módját, hogy az időmérőn vagy valamelyik szabadedzésen azokat is felhasználjuk. Ezt a problémát 2012-re meg akarjuk oldani."

A Pirelli emellett a gumikat is átalakítja úgy, hogy az autók gyorsabbak legyenek. "Olyan keverékekkel kísérletezünk, amelyek körönként 1,2 másodpercet javítanának a köridőkön, ez azonban túl sok. Csak 6-8 tizedes gyorsulást szeretnénk, és hogy ezt elérjük, új hátsó gumit terveztünk" - mondta Hembery. "Jövőre az esőgumi is új lesz, úgyhogy a változásokat ránézésre nem igazán lehet majd észrevenni. Azon is gondolkodunk, hogy a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében átszínezzük a gumikat."