Vágólapra másolva!
A brit alsóház egyik bizottsága is beidézte a BBC vezetőit, amiért 2012-től az előfizetéses rendszerű Sky-nak adták át a közvetítési jogot, de közben azt állították, hogy Bernie Ecclestone döntött így.

A BBC vezetőinek szeptemberben kell megjelenniük a brit alsóház kultúráért, sajtóért és sportért felelős bizottsága előtt, miután felmerült a gyanú, hogy megtévesztették a közönséget a Forma-1 közvetítési jogaival kapcsolatban. A közszolgálati televízió eredetileg 2014-ig szerezte meg a jogokat, de éppen a július végi Magyar Nagydíj hétvégéjén jelentették be, hogy a következő évtől csak a versenyek durván felét fogják élőben sugározni, a teljes szezonra kiterjedő közvetítés átkerül az előfizetéses Sky csatornára.

A döntés Nagy-Britanniában, ahol általában az autósportnak és konkrétan a Forma-1-nek is a legmélyebb gyökerű hagyományai vannak, nagy felháborodást váltott ki. A bizottság demokrata párti szóvivője, Don Foster szerint a jövőre induló közvetítési konstrukció rendkívül előnytelen a fogyasztók számára.

"Lehetséges, hogy a BBC közvetíteni fogja a versenyek felét, ez azonban semmit nem ér azoknak a nézőknek, akik a teljes szezont élőben akarják figyelemmel követni" - mutatott rá az alsóházi képviselő Mark Thompsonnak, a BBC vezérigazgatójának írt levelében. "Nem fizethetnek elő félig a Sky szolgáltatására. Az ő szemszögükből nézve olyan lesz, mintha a jogok teljes egészében a BSkyB-hez kerültek volna, mert ugyanannyit kell majd fizetniük."

Forrás: AFP

A BBC állítólag azzal igyekszik menteni a helyzetet, hogy felvételről minden versenyt leadna néhány órás csúszással, Foster azonban aggályosnak tartja, hogy a közvetítés sorsának alakulásáról ellentmondásosak az információk. A BBC-nél azzal hárították el a felelősséget, hogy a Formula One Management (FOM) kész helyzet elé állította őket, a Sky-nak ítélve a jogokat.

Bernie Ecclestone szerint azonban nem így történt, hanem éppen a BBC találta ki a vitatott rendszert, és ültette velük közös tárgyalóasztalhoz a Sky-t, hogy a közvetítés - amit nem képes tovább finanszírozni - ne kerüljön át valamelyik földi sugárzású piaci vetélytársához. Ecclestone azt mondta, az ITV és a Channel 4 is érdeklődött a Forma-1 iránt, de nem tudott megállapodni velük, mivel a nagy-britanniai jogok 2014-ig a BBC tulajdonában vannak, ezért "minden adut ők tartottak a kezükben."

Foster emellett rámutatott, hogy Ecclestone a Times-nak még június végén is azt állította, "mindenképpen szeretnénk, ha a Forma-1-et ingyenes csatornán lehetne nézni. (...) Száz százalék, hogy így lesz." A képviselő vele is beszélni akar az ügyről.

A Sky-nak egyébként Nagy-Britanniában több mint tízmillió előfizetője van, de a Forma-1-nek azért is rosszul jött, hogy éppen most hozták összefüggésbe vele, mert a csatorna 39,1 százalékban a lehallgatási botrányba keveredett, Rupert Murdoch-féle News Corporation tulajdonában van. Amióta a BBC 2009-ben tizenkét év után újra átvette a sport közvetítését az ITV-től, a műsoruk páratlanul magas színvonala a szakma és a nézők elismerését is kivívta - a stábjuknak olyan állandó tagjai vannak, mint David Coulthard, Martin Brundle és Eddie Jordan -, de úgy tűnik, túl drágának bizonyult.