Vágólapra másolva!
A Prodrive tulajdonosa, a Benetton és a BAR egykori főnöke régóta vissza szeretne térni a Forma-1-be. Lehet, hogy most megtalálta az utat.

Az 59 éves walesi üzletember, David Richards már többször be szeretett volna szállni a Forma-1-be cégével, a Prodrive-val. 2008-ra kapott is indulási jogot, az ügyfélautókkal kapcsolatos bizonytalanság miatt azonban kénytelen volt visszamondani a szereplését, amikor pedig 2010-re nyújtott be pályázatot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) inkább a Lotust, a Virgint és a Hispaniát választotta a három üres helyre.

A De Telegraaf című holland napilap szerint most megnyílt az F1-be vezető út Richards előtt, aki a holland milliárdos, Marcel Boekhoorn segítségével vásárolhatja meg a "súlyos anyagi gondokkal" küszködő Lotus Renault-t. Noha a csapatfőnök Eric Boullier rendszeresen cáfolja, hogy a Renault-nál problémák vannak, a jelenleg a GP2-ben versenyző Giedo van der Garde menedzsere - a Williamst szponzoráló divatcég, a McGregor kereskedelmi igazgatója -, Jan Paul ten Hoopen az NUsport-nak azt mondta: "Szerintem egyértelmű, hogy a csapaton belül káosz uralkodik. Fogalmazzunk úgy, hogy a Lotus Renault-nál sok szempontból tisztázatlan a helyzet. Azért ha lesz valami fejlemény, utána kell néznünk, hogy kínálkozik-e ott valamilyen lehetőség Giedo számára."

Forrás: AFP
Annak idején Richards (jobbra) csábította a BAR-hoz Buttont

Ten Hoopen úgy jön a képbe, hogy a Williams és a Virgin mellett a Renault-val is tárgyal Van der Garde Forma-1-es bemutatkozásáról. Azt elismerte, hogy hallotta a Richardsszal kapcsolatos pletykát, bár "nem tudja, mit gondoljon" róla.

Richards 1998-ban egy évig már irányította a Renault jogelődjét, a Benettont. 2001 és 2004 között pedig, amikor ő volt a BAR főnöke, a konstruktőri bajnokság második helyéig tornázta fel a csapatot, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Honda végül felvásárolta a British American Tobacco tulajdonrészét. A Prodrive egyébként már 2009 végén meg akarta venni a Renault istállót, de azt akkor Gérard Lopez cége, a Genii Capital szerezte meg.