Vágólapra másolva!
Egy piackutatásból kiderül, hogy az F1 globálisan a második legnépszerűbb sportág, világszerte 435 millióan érdeklődnek iránta. A csapatok szövetségét irányító Martin Whitmarsh szerint azonban senki nem csücsülhet a babérjain.

A SPORT + MARKT című német piackutató cég elemzéséből kiderült, hogy globálisan a Forma-1 a világ második legnépszerűbb sportága: a vizsgálatban résztvevő 28 ország (Magyarország nem volt köztük) lakosságának átlagosan 27 százalékát érdekli. Ez a Premier League-ével megegyező arány, és csupán az UEFA Bajnokok Ligája múlja felül 32 százalékos indexével.

Az F1 iránti érdeklődés éppen Kelet-Európában a legnagyobb: 37 százalék. Dél-Amerikában többen követik, mint az európai futballt, az USA-ban viszont csak az emberek 13 százalékát foglalkoztatja. Az F1-iránt világszerte összesen 435 millióan érdeklődnek, amit ugyan 465 milliós bázisával az NBA is megelőz, csakhogy közönségének kétharmada az USA-ra és Kínára korlátozódik, ezért a piackutatás szerzői szerint nem tekinthető igazán globálisnak.

Azt a jól hangzó eredmények dacára ugyanakkor a Forma-1 vezetői sem tagadják, hogy a sportnak közönségbarátabbá kell válnia. A McLarent irányító Martin Whitmarsh, akinek munkásságát a csapatok szövetsége, a FOTA elnökeként széles körben elismerik, az Australian Motorsport Newsnak adott interjújában a napokban azt mondta, az eddigi eredmények nem kielégítők.

"Nagyobbá és jobbá kell válnunk" - szögezte le. "Fantasztikus sportunk van. Itt vannak a világ legjobb versenyzői, elképesztően bátor fiatalemberek, a világ legjobb technikai hátterével, a legfejlettebb autókban. Ez az autósport csúcsa, a küzdelem fantasztikus. Ezzel kellene foglalkoznunk" - hangsúlyozta. "Szerintem általában véve sikerült jobbá tennünk a sportot, és néhány olyan csapat túlélését is biztosítottuk, amely a FOTA nélkül megszűnt volna, amire büszke vagyok."

Forrás: AFP

Noha az elnöklete alatt a Forma-1 - amelyet korábban "Piranha Club" gúnynévvel is illettek - kevésbé volt hangos a régebben megszokott hatalmi harcoktól, Whitmarsh úgy véli, még konstruktívabb hozzáállásra van szükség.

"Ez továbbra is kíméletlen üzlet" - mondta. "A felszín alatt most is mindenkiben buzog a szenvedély, a győzelmi vágy, szárnyalnak az egók, ott a sajtó, és ez mind-mind korbácsolja az indulatokat, ütközteti a nézeteket. Ez olyan közeg, ahol nem lehet megbotlani."

"A FOTA-nak együtt kell működnie a kereskedelmi jogok tulajdonosával és a szabályalkotókkal, mert ha egymás ellen harcolunk, azzal ártunk a sportnak, vagyis annak, amit mindannyian szeretünk. Az egók és a nyilvánosság figyelme miatt nem könnyű uralkodni az indulatokon. Mindenki tudja, hogy nem üldögélünk együtt egy csendes szobában, és vannak, akik a szórakoztatás érdekében, politikai vagy más, perverz okokból szándékosan feszültséget keltenek. Mégis azt hiszem, hogy a Forma-1 kicsit nyugodtabb lett."