Vágólapra másolva!
Michael Schumachert látszólag nem viselte meg, hogy az időmérő edzés elején elszenvedett baleset miatt az utolsó helyről kell rajtolnia Spában. Nico Rosberg egy Ferrarit és egy McLarent megelőzve az 5. helyet szerezte meg.

Nehéz eldönteni, hogy Michael Schumacher tényleg ennyire laza lett, és nem zavarja a kudarc, vagy a viccelődéssel csak keserűségét próbálja leplezni, amiért jubileumi versenyén az utolsó, 24. rajtkockából kell indulnia. Schumacher hétvégéje a szabadedzéseken még egészen jól alakult, az időmérőn viszont katasztrofális fordulatot vett. A német autójáról a kvalifikáció első szakaszában, annak is az első kivezető körében leesett a jobb hátsó kerék, és a Mercedes a Malmedy és a Rivage kanyar közötti egyenes szakaszon nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott.

Schumacher hivatalos nyilatkozatában próbálta elviccelni a történteket. "Természetesen máshogy képzeltem el a mai időmérő edzést, de három keréken elég nehéz közlekedni - igaz, nekem már van ezen a téren némi tapasztalatom itt Spában" - utalt az 1998-as Belga Nagydíjon történt emlékezetes ütközésére David Coultharddal. Majd hozzátette: "Legalább maradt néhány friss szett gumim a versenyre. Mindenesetre holnap csak egy irányba léphetek: előre."

Forrás: AFP

Schumacher először azt hitte, hogy saját hibájából pördült ki a vizes pályán: "Nem tudtam biztosan, mi történhetett, csak azt éreztem, hogy hirtelen elvesztettem az irányítást az autó hátulja felett, ezért kértem bocsánatot a csapattól. Aztán láttam, hogy az egyik kerék leesett, ekkor értettem meg, miért csúsztam ki." Bár valószínűleg a csapat hibázott, a hétszeres világbajnok nem neheztelt emiatt: "Nem kellene ilyesminek történnie, de ez a Forma-1: habár a lehető legmagasabb szinten vagyunk, előfordulnak ilyen dolgok."

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi történt Schumacher autójával: "Alaposan meg kell vizsgálnunk a dolgokat, de úgy tűnik, hogy valami nem volt rendben a jobb hátsó kerék rögzítésével. Ma este utána kell járnunk a dolognak, hogy többé ne fordulhasson elő."

Csapattársával ellentétben Nico Rosbergnek jó napja volt, méghozzá nagyon is. Ahogy ő fogalmazott: "Ma egyszerűen minden bejött, amit csináltunk." A Mercedes valóban remekült reagált a változó körülményekre, nem követett el olyan hibákat, mint a McLaren és a Force India, aminek köszönhetően Rosberg az 5. pozícióból várhatja a vasárnapi rajtot. "Vizes, intermediate és száraz gumik - volt ma itt minden, de sikerült mindegyikből kihozni a lehető legtöbbet. A három élcsapat autói közül kettő mögülem indul, ami nem rossz érzés. A csapat igazán jó munkát végzett a stratégiát illetően."

Forrás: AFP

Rosberg autóját száraz pályára állították be, ennek ellenére a német úgy véli, akkor sem lesznek gondban, ha végül esős futam lesz vasárnap: "Száraz beállításokkal várom a holnapi napot, úgyhogy valószínűleg le fog szakadni az ég. De nem érdekel, mert bármilyen időjárás esetén jók vagyunk."