Vágólapra másolva!
A McLaren nem tájékoztatta Buttont arról, hogy már csak egy gyors körre van ideje, ezért nem jutott be a Q3-ba. Hamilton szokás szerint bulldogként vezetett, a 2. hely lett a jutalma.

Habár a McLarennél a szombati napnak Lewis Hamiltonról kellene szólnia az időmérő edzésen elért nagyszerű 2. helyezése miatt, a csapat számára mégis inkább a Jenson Buttonnal elkövetett baki miatt lesz emlékezetes a Belga GP kvalifikációja.

A csapat hivatalos sajtónyilatkozatai egyszerű félreértésről beszélnek, de valószínűleg inkább túlzott optimizmusról lehetett szó. Miután Button fölényesen nyerte a Q1-et, a Q2-ben pedig röviddel a leintés előtt még az élmenők között állt, a McLarennél azt gondolhatták, hogy a körideje elegendő lesz a Q3-ba való bekerüléshez. Valószínűleg ezért nem erőltették, hogy teljesítsen még egy gyors kört a Q2 végén - pedig pontosan erre lett volna szükség a továbbjutáshoz.

"Sajnos félreértettük egymást a csapattal, ezért nem tudtam bejutni a Q3-ba. Befejeztem egy gyors kört és a gumikat hűtöttem, mert nem tudtam, hogy már csak kevés idő van hátra a Q2-ből. Ha tudtam volna, természetesen nem lassítottam volna le az utolsó körömben. Mivel a pálya körről körre száradt fel, létfontosságú volt, hogy az ember az utolsó pillanatig gyors köröket teljesítsen. Nagyon csalódott vagyok. A Q1-ben egy teljes másodperccel jobb voltam mindenkinél, a miénk az egyik leggyorsabb autó, így aztán elég rossz dolog a 13. helyről rajtolni" - mondta Button. A 2009-es év világbajnoka a hivatalos nyilatkozat tanúsága szerint igyekezett angolos visszafogottsággal kezelni a történteket: "Ez a helyzet, el kell fogadnom. Azt hiszem, iszom egy csésze teát és elfelejtem az egészet."

Forrás: AFP

Lewis Hamiltont más fából faragták: a higgadtság és a hidegvér nem az erőssége. Ezt az edzést sem úszta meg konfliktus nélkül, ezúttal (pontosabban Monaco után ismét) a williamses Pastor Maldonadóval akaszkodott össze. Ugyanakkor a rámenős stílusnak ezúttal eredménye is volt, hiszen Hamilton a 2. helyet szerezte meg Sebastian Vettel mögött, s ennek köszönhetően a holnapi verseny egyik fő esélyeseként várhatja a rajtot.

"Elképesztően eseménydús egy órán vagyunk túl! Keményen kellett dolgoznunk, hogy megértsük, éppen mi történik, a megfelelő gumit válasszuk ki, jó időben menjünk ki és jó kört is teljesítsünk. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy folyamatosan száradt fel a aszfalt, emiatt újból és újból meg kellett találni a tapadáshatárt. Ugyanakkor arra is kellett figyelni, hogy bármikor újra eleredhet az eső, ami megtréfálhatja az embert. Pont ettől elképesztő és kiszámíthatatlan a spái pálya" - mondta Hamilton.