Vágólapra másolva!
A júniusi, nehezebb időszak óta ismét gyorsan javul Robert Kubica állapota, orvosai szerint szeptember végén már F1-es szimulátort tesztelhet.

Robert Kubica február elején szenvedett súlyos ralibalesetet, s bár azt még mindig nem tudni, hogy mikor térhet vissza a versenypályára, az orvosok szerint a Forma-1-es szimulátor tesztelésével akár már szeptember végén próbálkozhat.

"A szervezete nagyon jól reagál, és a felépülési ideje is remek. A kezében lévő idegek is gyorsabban javulnak, mint amire számítottunk. Hihetetlen, de egyszer sem kellett gyulladással küzdenünk, és a bőre - a különböző sebekhez hasonlóan - a várakozásoknak megfelelő tempóban gyógyult" - nyilatkozta az Autosportnak a Kubica felépülését felügyelő orvos, Riccardo Ceccarelli.

"Figyelembe véve, hogy az elmúlt hat hónapban mennyit javult az állapota, optimista vagyok, úgy gondolom, hogy hamarosan kipróbálhatja a szimulátort" - folytatta az olasz. "Lehet, hogy a könyökét rögzíteni kell majd kívülről, de erre csak elővigyázatosságból lesz szükség, nem hiszem, hogy a szimulátor használatában akadályozni fogja."

Az orvosok szerint a lengyel felépülése eddig a tervek szerint zajlik, bár júniusban volt egy időszak, amikor nagyon lelassult a gyógyulási folyamat. Ebből a hullámvölgyből azonban már sikerült kilábalnia, a következő állomás pedig egy újabb - vélhetően az utolsó - műtét, amelyet a könyökén hajtanak végre. Ennek a testrésznek a mozgathatóságát a gyorsabb gyógyulás érdekében eddig szándékosan korlátozták.

"Mivel a könyökét mozgásképtelenné tették, nem tudtuk teljes mértékben végrehajtani azt a programot, amit normál esetben terveztünk volna. A többi ízületét viszont olyan gyakran mozgatjuk, ahogy csak tudjuk" - mondta Ceccarelli, majd hozzátette, hogy a könyék felszabadításával a karját és a kezét is könnyebb lesz mozgatnia. Kubica jelenleg néhány ujját be tudja hajlítani a jobb kezén, és nagyobb tárgyakat tud a kezébe venni.