Vágólapra másolva!
Franz Tost szerint a Toro Rosso akkor sem lenne lényegesen jobb, ha Sebastian Vettel ülne az egyik autó volánja mögött. A csapat versenyzőiről októberben tárgyalnak a Red Bull-lal.

A Red Bull tulajdonában lévő Toro Rosso (volt Minardi) 2006-ban mutatkozott be a Forma-1-ben, fennállásuk eddigi csúcspontját pedig a 2008-as idény jelentette: Sebastian Vettel az Olasz Nagydíjon elsőként haladt át a célvonalon, ráadásul a konstruktőri bajnokságban a hatodik helyen végeztek, megelőzve a Red Bullt. 2009-ben viszont ők szerezték a legkevesebb pontot, és a hullámvölgyből azóta sem tudtak kilábalni.

A csapatfőnök, Franz Tost szerint ennek fő oka az, hogy a tervekkel ellentétben a 2009-es idény óta a két Red Bull-csapat autója nem egy helyen, a Milton Keynesben található gyárban készül - a Toro Rosso kénytelen volt a jogelőd Minardi korábbi székhelyén, Faenzában folytatni a munkát.

"2009 végén szinte a nulláról kellett kezdenünk, mert soha nem terveztük, hogy Faenzában saját autót építünk" - nyilatkozta Tost a Motorsport-Total.com-nak. "Hirtelen azon kaptuk magunkat, hogy meg kell teremtenünk a szükséges infrastruktúrát az autók építéséhez. Ez pedig nem egyik napról a másikra történik. Nem csak az épületekről és a gépekről van szó - a csapatot is fel kell építeni, embereket kell találni."

Tost a körülményeket figyelembe véve elégedett csapata teljesítményével. "A Sauber ellen harcolunk, pedig az ő infrastruktúrájuk az egyik legjobb a mezőnyben" - utalt arra, hogy a svájci csapat a korábbi gyári BMW-s időszak létesítményeit használja.

Forrás: Toro Rosso

A csapatfőnök szerint azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Toro Rosso rendszerint fiatal, tapasztalatlan versenyzőket szerződtet. "Az első tizenegy futamon hét alkalommal is a legjobb tíz között végeztünk. Ha megnézzük, hogy a mezőny többi versenyzője mekkora tapasztalattal rendelkezik, szerintem elmondhatjuk, hogy a csapat és a versenyzők is elég jó munkát végeznek" - mondta.

A csapat jelenleg a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, az eddigi tizenegy futamon Sébastien Buemi 12, Jamie Alguersuari pedig 10 pontot szerzett. Tost elégedett fiatal versenyzői teljesítményével, szerinte mindketten folyamatosan javulnak. "Vettellel talán két-három hellyel előrébb állnánk, de nem a mezőny elején" - jelentette ki, majd elárulta, hamarosan tárgyalnak arról, hogyan alakul a Red Bull és a Toro Rosso jövő évi felállása.

"Októberben összeülünk majd, és megbeszéljük, mi legyen a jövőben: a Red Bullnak szüksége lesz-e új versenyzőre, és hogy a mi versenyzőink egyáltalán szóba jöhetnek-e a Red Bullnál. Ezt a két csapat közösen dönti majd el" - nyilatkozta Tost.