Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke szerint az idén már két halálos autóbalesetet látott interlagosi pálya biztonságával nincs gond, azok az incidensek a nem kellően biztonságos autók miatt lettek végzetesek.

Két épített pályaautó (stock car) pilótája szenvedett már idén halálos balesetet három hét különbséggel Interlagosban, az első szinte tökéletesen reprodukált egy 2007-es, szintén itt történt halálos balesetet. Az idei két haláleset a Curva do Cafe kanyarban történt, amely a célegyenesre rávezető hosszú, elnyújtott balos. Azóta a stock car-versenyeken ideiglenes lassítót tettek be a pályának erre a részére, de ez nem lesz ott a Forma-1-es futamon.

A pálya üzemeltetői bejelentették, hogy hamarosan változtatnak majd a pályán, de már csak 2012-ben. A tervek szerint lebontják a nagy tribünt, és hátrébb helyezik majd a betonkerítéssel együtt.

Jean Todt szerint azonban a pálya tökéletesen biztonságos a Forma-1-es autók számára, az idei balesetek a stock carok, és nem a pálya miatt lettek halálosak.

"Tudjuk, milyen balesetek történtek Interlagosban más kategóriákban" - nyilatkozott Todt az Estado hírügynökségnek. "Részletesen vizsgáltuk az autókat (amelyek a balesetekben részt vettek), de a pályát nem. Mindenki nyugodt lehet afelől, minden intézkedést megteszünk, hogy a jövőben hasonló baleset ne fordulhasson elő."

"17 éve nem volt halálos baleset a Forma-1-ben. Tudjuk, hogy veszélyes sport, de az FIA folyamatosan dolgozik azon, hogy elkerülje az olyan problémákat, mint a balesetek, és hogy csökkentse a kockázatot."

Forrás: Red Bull