Vágólapra másolva!
Matthew Jamesnek egy születési rendellenesség miatt hiányzott a kézfeje. Írt a Mercedesnek, amely közbenjárt egy művégtagokra szakosodott cégnél, hogy segítsen neki.

Forrás: Mercedes

Egy 14 éves brit fiú, Matthew James egy rendellenesség következtében úgy született, hogy hiányzott a bal kézfeje. Eddig is viselt protézist, amely azonban csak a legalapvetőbb feladatok ellátására volt képes: az alkarja izomzatának impulzusait közvetítve lényegében úgy működött, mint egy egyszerű csipesz. Mivel nem engedhette meg magának, hogy megvásárolja a Touch Bionics által készített, 25 ezer angol fontba kerülő i-LIMB Pulse fantázianevű, bonyolultabb műkezet, levelet írt a Mercedesnek, melynek csapatfőnöke, Ross Brawn ugyanabba a középiskolába, a Reading Schoolba járt, mint ő.

Brawnra olyan mély hatást gyakorolt a levél, hogy a Mercedes néhány telefonbeszélgetést követően meghívta Jamest a főhadiszállására, s egyben felvette a kapcsolatot a Touch Bionicsszel is. "Miután behatóan tanulmányoztuk az i-LIMB Pulse-t, ráébredtünk, hogy a Forma-1-ben és ebben a csúcstechnológiájú műkézben műszakilag milyen sok a közös, s hogy talán fel tudunk ajánlani valamilyen együttműködést a Touch Bionicsnek, amely hozzájárulhat felbecsülhetetlen értékű kutatásaihoz" - mondta Brawn. "Amikor személyesen találkoztunk Matthew-val, és elmondta nekünk, hogy az új kéz hogyan járulhatna hozzá életminőségének javításához, örömmel segítettünk neki."

A Mercedes végül felajánlotta a Touch Bionicsnek, hogy használhatja a csapat technikai infrastruktúráját. Cserébe a cég ingyen adta a műkezet Jamesnek, bár a protézis felhelyezéséhez szükséges orvosi beavatkozás tízezer fontos költségét egy családi alapítvány felállításával igyekeztek előteremteni. A fiú ezen a héten már meg is kapta új kézfejét. "Ennek mind az öt ujjában külön motor van, ezért mindegyik mozgatható egymástól függetlenül is" - magyarázta. "Bár ez is csak nyílni-zárni tud, többféle beállítása van, ezért például úgy is képes működni, hogy az összes helyett csak két ujjat mozgat." James hozzátette, hogy "még egy Mercedes-emblémát" is kap a csuklójára.

A Forma-1 és az orvostudomány között egyébként nem ritka az együttműködés: a Renault CFD-laborjában például már mesterséges szívbillentyűt is terveztek, modellezve a vér áramlását az eszköz körül.