Vágólapra másolva!
Vijay Mallya elismerte, hogy az új pálya várhatóan nem lesz teljesen kész, amikor a Forma-1 október végén oda látogat, de azt állította, ez a rendezést nem veszélyezteti.

A napokban kiderült, hogy az Újdelhiben épülőfélben lévő Forma-1-es pálya kötelező inspekcióját augusztus első hetéről szeptember 1-re tolták, ami felvetette a gyanút, hogy az építkezés késedelmet szenved, és akár a versenynaptárban október 30-i dátummal szereplő első Indiai Nagydíj megrendezése is veszélybe kerülhet. Ám Vijay Mallya - aki amellett, hogy a Force India tulajdonosa, egyben India képviselője is a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsában - azt állítja, aggodalomra nincs ok.

Mallya alátámasztotta az indiai autósport szövetség elnökének, Vicky Chandhoknak azt az állítását, miszerint az inspekciót "pusztán adminisztratív okokból" halasztották el, mert az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting össze akarta kötni azt a koreai pálya vizsgálatával.

"Elképzelhető, hogy a létesítmények, mint amilyen a nézők számára épített lelátók, nem készülnek el száz százalékig" - idézi Mallyát az Agencia Gazeta Press. "A technikai létesítmények - a bokszépület, a paddock és természetesen maga a pálya - azonban lényegében már most is készen vannak."

"A nagydíj promóterei, akik egyben a pálya tulajdonosai is, nagyon bíznak benne, hogy minden időben elkészül. Persze a végső szót Charlie fogja kimondani."

Mallya hozzátette, hogy "nagy, függőtetős tribünt terveztek, amit elég hosszú időbe telik felhúzni. Ezért nem kizárt, hogy a szurkolók számára tervezett építmények némelyike hiányos lesz, arra azonban nincs ok, hogy a versenyre ne kerüljön sor."

Forrás: Allianz

Már 1997-ben felmerült, hogy India nagydíjat rendezzen. Akkor Kalkuttát szemelték ki a futam helyszínéül, később Bangalore, majd Hyderabad került szóba, és Lucknow-ban, valamint Mumbaiban is kijelöltek egy-egy területet a pálya számára. Ezek a tervek azonban sorra meghiúsultak, mielőtt 2007-ben hivatalosan bejelentették, hogy 2010-ben, a Buddh International Circuit-en fog sor kerülni az első Forma-1-es versenyre. Ezt a következő évben 2011-re halasztották.

A 16 kanyarból álló, 5,14 kilométer hosszú, 875 hektáros területen fekvő pályát Hermann Tilke tervei alapján építik fel, mintegy 50 kilométerre Újdelhitől. A beruházás költségét két évvel ezelőtt 309 millió dollárra becsülték.