Vágólapra másolva!
Az angol nagyvárosokat napok óta sújtó zavargások és fosztogatás ellen több Forma-1-es személyiség is felszólalt.

A Forma-1-ben dolgozó szakemberek, csapattagok és vezető személyiségek jelentős hányada brit nemzetiségű, így nem csoda, hogy az angliai nagyvárosokat múlt hét óta sújtó zavargások a sportág berkein belül is komoly visszhangot váltottak ki.

A rendbontás múlt szombaton, Londonban kezdődött azután, hogy a rendőrök lelőttek egy 29 éves színesbőrű férfit. A következő napokban elsősorban a brit főváros szegénynegyedeiben élő, társadalmi helyzetükkel elégedetlen fiatalok autókat, épületeket gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki, és járókelőket is megtámadtak. Az erőszakhullám a hét elején több brit nagyvárosra, köztük Manchesterre, Liverpoolra és Birminghamre is átterjedt.

Bernie Ecclestone, aki a londoni Queens Park Rangers nevű labdarúgóklub tulajdonosa is, attól tart, hogy a zavargások több sporteseményt, például az angol első osztály, a Premier League mérkőzéseit is veszélybe sodorhatják. "A meccsek elhalasztása nagyon rossz fényben tüntetné fel Angliát, ráadásul hamarosan az olimpia is itt kerül megrendezésre" - nyilatkozta Ecclestone, akinek félelmei beigazolódtak, ugyanis ma délután bejelentették, hogy a londoni Tottenham és a liverpooli Everton szombati összecsapása elmarad.

"Bőrszíntől, vallástól és társadalmi osztálytól függetlenül rengeteg ember gondolja úgy, hogy a helyzet botrányos és dühítő. Mindenki azt szeretné, ha keményebben lépnének fel a rendzavarók ellen" - írta a Twitteren Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója, akivel a korábbi Forma-1-es versenyző, Mark Blundell is egyetért.

"Ha ezek az emberek elég kemények ahhoz, hogy fellázadjanak és fosztogassanak, akkor miért takarják el az arcukat? Azért, mert valójában gyávák. Szégyellhetik magukat" - nyilatkozta a Le Mans-i 24 órás versenyen is diadalmaskodó expilóta.

A BBC Forma-1-es közvetítésének műsorvezetője, Jake Humphrey - szintén a Twitteren keresztül - kitartásra szólítja fel a lakosságot, és arra emlékeztet, hogy a rendbontók kisebbségben vannak, hiszen "a legtöbb ember tisztességes, rendes."