Vágólapra másolva!
A Pirelli bejelentette, hogy idén már valószínűleg egyik versenyre sem fogják a kemény gumit elvinni, ami főleg az ilyen gumik felmelegítésével folyamatosan küszködő Ferrarinak kedvezhet.

Bár eddig csak az biztos, hogy a következő három futamon mellőzik a kemény keverékű gumit, a Pirelli motorsport-igazgatója, Paul Hembery szerint a kemény keveréket kevés eséllyel fogjuk újra látni ebben a szezonban.

"Nem gondolom, hogy újra fogjuk látni a kemény keveréket" - nyilatkozta Hembery az Autosportnak. "Úgy gondolom, hogy talán túl kemény az a keverék, a közepes is elég robusztus azoknak az agresszív pályáknak, amelyek még hátra vannak."

Hembery azt is elárulta, hogy a kemény keverék egyáltalán nem biztos, hogy jövőre visszatérhet, mivel valószínűleg készítenek egy új keveréket, amely keménységben a mostani közepes és a lágy közé esne.

"Talán jövőre a közepes lesz majd a kemény" - mondta. "Valószínűleg készítünk valamit a mostani lágy és a közepes közé - azt akarjuk, hogy megmaradjon a nagyjából egy másodperces különbség (körönként) az egyes keverékek között. A szuperlágy és a lágy közötti különbség rendben van, mert ott megvan az egy másodperces különbség, de ennek a gyorsabb kopás és az ebből fakadó korlátozott felhasználhatóság az ára."

"Ha ugyanezt meg tudnánk ismételni az új közepes és kemény keverékeknél, az jó lenne."

Hembery állítása szerint a cég folytatja a többféle gumik variálását a következő futamokon, hogy a legtöbbet hozhassák ki az abroncsokból a meglehetősen különböző pályákon.

"Az a véleményem, hogy ezt kell tennünk, mert a pályák, ahová megyünk, ismét nagyon különbözőek lesznek. Úgy tűnik, hogy csak az utcai pályákon lesz sok hasonlóság. Szingapúr persze felvet kérdéseket, ha ugyanis éjszaka, 40 fokos hőmérséklet mellett esni fog, az bizarr helyzet, de nagy kihívás is egyben."

"Úgy gondolom, lesz még pár érdekes forgatókönyvünk, kipróbáljuk őket, kihívásokat állítunk magunk elé."

A brit vezető szerint a Pirelli remek munkát végzett idén, ami segített javítani a Forma-1 élvezeti értékén.

"Boldognak kell lennie a Pirellinek. Úgy gondolom, hogy a Pirelli csapata jó munkát végzett. Kevés esélyünk volt, hogy készek leszünk, korlátozott tesztelési lehetőség állt rendelkezésre a csapatokkal, mindezekkel a nehézségekkel együtt remek terméket szállítottunk, és hozzáadtunk valamit a hétvégék izgalmához" - tette hozzá Hembery.