Vágólapra másolva!
A korábbi csapatfőnök napi szinten már nem folyik bele az istálló ügyeibe, de ha valami balul sül el, a menedzsment rögtön kap tőle egy "kellemetlen" telefonhívást. A McLaren az idén többet kockáztatott, mint máskor.

A McLaren ex-csapatfőnöke, Ron Dennis a Magyar Nagydíjon ugyan nem volt ott, de az utóbbi időben egyre több versenyre látogatott el, ami azóta, hogy átadta a kormánykereket Martin Whitmarsh-nak, egyébként nem volt szokása. Ez óhatatlanul pletykákat indított el arról, hogy Whitmarsh-t az istálló eredménytelensége miatt leváltják, és Dennis visszaveszi az irányítást, ezt azonban többször cáfolták. Ráadásul a McLaren az elmúlt hetekben a pályán is magára talált, hármat megnyerve az utóbbi öt verseny közül.

A csapat ügyvezető-igazgatója, Jonathan Neale a Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjújában elismerte, hogy Dennis rajta tartja a szemét a jelenlegi menedzsmenten, azt viszont cáfolta, hogy beleszól a napi ügyekbe is. "A Forma-1-ben mindenkinek 170 millió ember előtt kell bizonyítania, mégpedig tizenegy, nagyon kemény ellenféllel szemben, miközben az autók képességei között valójában rendkívül kicsi a különbség" - mutatott rá.

"A McLaren győzelmeket vár, és elhihetik, hogy Ron még mindig figyel! Ha nem nyerünk, számíthatunk vele egy kellemetlen beszélgetésre. Én szeretem a nyomást, de az kétségtelen, hogy van ennél könnyebb munka is."

"Ha az ember a Ferrarinál vagy a McLarennél dolgozik, és elmegy vacsorázni a barátaival, vagy egy iskolai fogadóórára a többi szülővel, azonnali visszajelzést kap tőlük a legutóbbi versenyéről. Miért tettük ezt vagy azt? Mit rontottunk el? Szóval ez nem olyan munka, amiből könnyű kikapcsolódni."

Forrás: McLaren
Jonathan Neale a dobogón ünnepel. Az ilyen pillanatok ritkának számítanak a munkájában

Neale - aki korábban katonai repülőgépekkel foglalkozott a British Aerospace-nél, mielőtt a McLaren tíz évvel ezelőtt állásajánlatot tett neki - természetesnek tartja, hogy Dennis nem szakad el teljesen a csapattól. "Ron a Forma-1-es istálló mindennapos ügyeibe nem folyik bele" - mondta. "De minden olyan üzletember, aki egyetlen vállalkozás felépítésének szentelte az életét, szenvedélyesen érdeklődik iránta. Ron szenvedélyéhez pedig nem férhet kétség. Úgyhogy igen, nem engedi, hogy elengedjük magunkat, és ő is kiveszi részét a munkából. Leginkább azonban arra koncentrál, hogy felfuttassa az autógyárat. Nagyon gálánsan szabad kezet adott Martinnak és nekem a munkánkhoz. A telefonunk néha mégis megcsörren..."

Neale hozzátette azt is: a McLarennek technikai téren idén a szokásosnál több kockázatot kellett vállalnia ahhoz, hogy ledolgozza a hátrányát a Red Bull-lal szemben. "Igen, azt hiszem, ez helyes megállapítás" - ismerte el. "Többet kockáztattunk. Némelyik lépésünk kifizetődött, mások nem."

A McLaren fenntartásokkal ugyan, de támogatja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének, Jean Todtnak azt az ötletét, hogy állítsák vissza a szezon közbeni tesztelést. "Igen, némi tesztelés nem lenne rossz" - mondta. - "Ugyanakkor ügyelnünk kell rá, hogy ne menjünk szembe azzal az eredményes munkával, amit a költségkímélés terén végeztünk el, mert nem véletlenül szorítottuk vissza a kiadásokat."