Vágólapra másolva!
Sem Mark Webber, sem Sebastian Vettel nem alkotott maradandót a Német Nagydíj rajtjánál, ezért mindketten veszítettek pozíciójukból. Alonso a rossz rajt után jól helyezkedett, Massa viszont zseniálisan indult, mégis hátraesett.

Ha a végeredményt nézzük, akkor Lewis Hamilton kapta el a legjobban a rajt pillanatát a Német Nagydíjon, de ennél azért valójában bonyolultabb volt a helyzet. Hamilton kétségkívül remekül indult, jobban kapta el a rajtot Mark Webbernél, így igazából egy pillanatig sem kellett aggódnia az ausztrál miatt. Még az is a brit ex-világbajnok kezére játszott, hogy az első kanyar szűk jobbos, így amint Webber mellé ért, már biztossá vált, hogy ő fogja irányítani az eseményeket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qYaOCaCqrNSAMJ5F

Hamilton már a rajtnál magabiztos volt

Webber elég rosszul indult meg, hamar felmérhette, hogy esélye sincs Hamiltonnal harcolni, viszont láthatóan esze ágában sem volt maga elé engedni csapattársát. Csak Vettelre koncentrált, ennek megfelelően cikázott az egyes kanyar előtti féktávon. Vettel azonban nem Webbert támadta, hanem viszonylag rossz rajtja miatt a két Ferrarival szemben próbált védekezni. Szerencsétlenségére mindkét irányból támadták, így az egyik oldalt fel kellett áldoznia.

Fernando Alonso előtt tehát megnyílt az út, hogy az elrontott rajtja után mégis pozíciót nyerjen. Az első kanyarban beszúrt szűk ívre, de ez a másodikra semmi jóval nem kecsegetett. Annyi szerencséje azonban volt, hogy ő haladt Vettel előtt, tehát ráerőltethette az előnytelen ívet Vettelre, aki így nem tudta letessékelni őt a rosszabb helyre. Alonso a kettes és a hármas kanyarban is lehetetlen módon fordult el a külső íven, ezért a négyesben már nyerő helyzetben volt: Vettel pont tőle nem tudott bekanyarodni.

Vettel sorsát egyébként a kiválóan rajtoló Felipe Massa pecsételte meg. A brazil ismét fantasztikusan indult, talán ő jött el a legjobban a mezőnyben. Ebből kifolyólag azonnal támadhatta Vettelt, akinek erre muszáj volt reagálnia, emiatt maradt hely Alonso számára. Massa viszont az Európa Nagydíj után másodjára vesztett nagyon sokat az első féktávon, hiszen hagyta magát a külső ívre vezetni, így nemcsak Vettel és Alonso előzte meg, hanem megérkezett mellé Nico Rosberg is, aki Alonsóhoz hasonlóan a külső ívről verte meg a brazilt.

Forrás: AFP
Vettel, Petrov és Di Resta is elfékezte a gumit

Rosberg egyébként nem csupán a kanyar kijáratánál volt ügyes, hanem a féktávon is nagyon határozottan verte vissza a kiválóan rajtoló Vitalij Petrov támadását. Az orosz egy nagyszerű start után legbelül próbált előreugrani, de Rosberg lezárta előtte az utat - igaz, majdnem összementek. Petrov ezzel sokat bukott, hiszen a nyakára esett Jenson Button is.

Amilyen jól rajtolt Hamilton, annyira csapnivalóan indult el a csapattársa. A megmozdulás pillanatában már lendületet vesztett, és a hetedik pozícióból pillanatok alatt kilenc-tizedik lett. Utána már nagyot harcolt az ezúttal csak átlagosan induló Schumacherrel és Petrovval, de a brit nem találta a helyét. Schumacher kicsit később el is ment mellette.

Érdemes még szót ejteni a nyolcadik helyről jól elinduló Adrian Sutilról is, aki a rajt után kimaradt a nagyok civakodásából, de mindig talált magának egy picike rést, hogy ne maradjon le tőlük. Valahogy végig hagytak neki helyet, így hetedikként különösebb izgalom nélkül mehetett át az első pár kanyaron.