Vágólapra másolva!
Reakciók a Német Nagydíj harmadik napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.  

McLaren

Lewis Hamilton(1): "Minden győzelem különleges, de ez még inkább az, köszönhetően annak a rengeteg érzelemnek, erőfeszítésnek és energiának, amit a csapat belefektetett. A hétvége előtt azt mondtam, mindig csak a soron következő versenyre koncentrálok. Tehát a mai győzelem nagyon pozitív számunkra, de még hosszú út áll előttünk, mostantól a megbízhatóságról és a gyorsaságról szól majd minden. Körről-körre tizedekre autóztunk egymástól, így mindent a lehető legtökéletesebben kellett csinálni - agresszívan, de kontrolláltan vezetve úgy éreztem, talán még soha nem kiviteleztem ilyen precízen a mozdulataimat. Ha az ember az eszével és a szívével vezet egyszerre, és minden összejön, az nagyon kielégítő érzés. A világbajnoki küzdelem most nagyon-nagyon-nagyon kemény. De újra versenyben vagyunk, és nagyon remélem, hogy ezt továbbvihetjük, és megmarad a lendületünk."

Jenson Button(-): "Először is szeretnék gratulálni Lewis fantasztikus délutáni győzelméhez. Egész héten remek munkát végzett, és ez az eredmény nagy löketet ad az egész csapatnak a jövő heti magyarországi verseny előtt. Ami az én futamomat illeti, borzasztóan sikerült az első köröm. A rajtrácsról elindulva túlzottan kipörögtek a kerekek, és a 10 helyről kellett felküzdenem magam. Beragadtam Vitalij (Petrov) mögé, akit nagyon nehéz volt megelőznöm, mivel rengeteget mozgott a féktávokon. De miután elmentem mellette, már nagyon élvezetes volt átküzdeni magam a mezőnyön. Éppen Nico (Rosberget) előztem meg a hatodik helyért, amikor a kormányszervó hirtelen nehézzé vált. Nem sokkal később feladtuk a versenyt, mivel hidraulikus problémát észleltünk. Nagy csalódás, hogy így lett vége, de ilyesmi néha megtörténik a motorsportban, ezt egyszerűen el kell felejteni, és továbblépni. Már most a soron következő Magyar Nagydíjra koncentrálok, ahol remélhetőleg nagyobb szerencsém lesz. A Vodafone McLaren Mercedes egy győzelem után érkezik oda, és a 200. nagydíjamon újra a dobogó lesz a célom."

Ferrari

Fernando Alonso (2.): "Egy ilyen második hely után könnyű lenne azt mondani, hogy lehetett volna jobb is, de ennek ellenére elégedett vagyok. Az időmérőn mutatott teljesítményünkön kell javítanunk, a versenytempónk kétségkívül remek. Ma minden nagyszerűen alakult: a rajt, a bokszkiállások és a stratégia is. Szombaton még mindig hiányzik valami, tegnap 3-4 tized volt a lemaradásunk, de biztos vagyok benne, hogy ezen a téren is fejlődni fogunk. Ma Lewis (Hamilton) gyorsabb volt, ezért gratulálok neki és a csapatának. Amikor mögötte haladtam, olyan keményen hajtottam, ahogy csak tudtam, de nem sikerült elég közel kerülnöm hozzá. Bár a második kiállásomat követően Lewis elé érkeztem vissza, egyáltalán nem volt tapadásom, így kívülről megelőzött, utána pedig néhány másodperces előnyt épített ki. Teljesítmény szempontjából ma egyértelműen jobbak voltunk, mint a két Red Bull. Ez nagyon fontos, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy hol álltunk a bajnokság elején. Ez persze nem azt jelenti, hogy a következő futamokon is így lesz, de kezdünk visszatérni a normális kerékvágásba. A bajnokság? Nem nézem a tabellát, de csak akkor van valami esélyünk, ha mindig dobogós helyen érünk célba, Vettelnek pedig ez nem sikerül. Hogy miért parkoltam le az autót a leintés után? A csapat megkért, hogy elővigyázatosságból állítsam le a motort. Szerencsére Mark (Webber) épp mellettem volt, és megállt, hogy elvigyen a bokszokig. Nem tudom, honnan tudta, hogy kikapcsolom a motort - talán rádióösszeköttetése van a mérnökömmel!"

Felipe Massa (5.): "Jó verseny volt, sok körön keresztül fej-fej mellett küzdöttem Vettellel. Kár, hogy a rajt után időt vesztettem Nico (Rosberg) mögött - a Mercedeseket nagyon nehéz megelőzni, mert az egyenesben rendkívül gyorsak. A DRS itt nem sokat segített, ezért őt is, és Vettelt is az első kanyar előtti féktávon előztem meg, pedig ott nem használhattuk az állítható hátsó szárnyat. Természetesen szerettem volna a futam végéig a világbajnok előtt maradni, de az utolsó bokszkiállásomnál probléma volt a bal hátsó kerékanyával, ami néhány másodpercembe került. Néha megtörténik az ilyesmi, nem érdemes vádaskodni. A rajtnál jól jöttem el, de Vettel lezárta a belső ívet, ezért kívülre kerültem, máshova nem mehettem, ha pár helyet javítani akartam. Végül mégis elvesztettem egy pozíciót, Rosberggel szemben. Most Budapest felé vesszük az irányt: ott a szuperlágy gumikat használhatjuk majd, és remélem, nyári időjárás fogad minket, ez segíthet nekünk. Ezen az úton kell folytatnunk, és akkor elérhetjük a várt eredményeket."

Red Bull

Mark Webber(3.): "Csalódott vagyok, hogy nem szereztem meg a győzelmet - de ez egy újabb jó eredmény. A végén meg kellett próbálnunk csinálni valami mást; vezettünk a futam középső szakaszában, de a gumikkal nem tudtuk az elévágást végrehajtani a második bokszkiállásnál. Határon autóztam, de nem voltunk elég gyorsak, ez volt a helyzet. Lewis képes volt lekövetni minket végig, reagált a sebességemre, nem lehetett előnyt kiépíteni vele szemben. Jó rajtja volt, az enyém viszont nem volt jó, de a rajtok nem kulcsfontosságúak az idei versenyeken. Mindent megtettem ma, amit tudtam - nagyon intenzív volt a verseny hármunk között az élen, nyomtam a határig, többet nemigen tudtam volna tenni a győzelemért. Ennek ellenére erős csapat vagyunk - jó csapat, akik tovább nyomják. Tudjuk, mit kell tennünk."

Sebastian Vettel(4.): "Kemény, nehéz verseny volt. Az elején nem éreztem magam rosszul, de elkövettem egy hibát, ami hátravetett az ötödik helyre, és onnan nehéz volt felzárkózni. Úgy gondolom, hogy a negyedik volt a legjobb hely, amit elérhettünk ma - nem tölt el elégedettséggel, de el kell fogadni, hogy mások ma gyorsabbak voltak. Egész hétvégén nem éreztem jól magam, nem volt meg az a sebességem, ami Marknak megvolt az autóval. A bokszkiállás a végén fantasztikus volt. Bejössz a bokszutcába egy autó mögött, és már alig várod, hogy mehess, amíg a fiúk ki nem cserélik a kerekeket. Amikor kijöttem a pályára, jó volt látni a Ferrarit, hogy még mindig áll - ez mind a fiúknak köszönhető, nagyon jó munkát végeztek. Felipe és én is sokat csatáztunk a verseny alatt, mindketten a határon voltunk. Volt egy problémám a fékekkel a verseny közepén, de jól menedzseltük, ezért boldognak kell lennünk azzal a felzárkózással, amit onnan végrehajtottunk. Magyarországon lesz a következő verseny, ami normál esetben jó pálya számunkra, de meglátjuk, és még van házi feladatunk is. A McLaren és a Ferrari nagyon gyors volt a versenyen, vissza kell térnünk ahhoz a sebességhez, ami nekik van."

Force India

Adrian Sutil (6): "Nagyon jól alakult a mai verseny, örülök, hogy ilyen eredményt értem el a csapat számára, mivel igazán megérdemlik. Egész hétvégén remek volt az autó, és egyszerűen minden tökéletesen ment. A gumik jól bírták, és egyértelműen helyes döntést hoztunk a stratégiával, aminek köszönhetően sikerült legyőznöm Nico (Rosberget) az utolsó etapban. Valójában elég magányosan telt a futamom, mivel az idő nagy részében üres volt előttem a pálya, így igazán megmutathattam az autóban rejlő potenciált. Még különlegesebbé teszi ezt, hogy a hazai versenyemen sikerült ilyen eredményt elérnem, szeretném megköszönni a szurkolók támogatását a hétvégén. Ez azonban csak a kezdet, még nagyon sok munka vár ránk a soron következő versenyeken, hogy pontokat szerezzünk, és felzárkózzunk az előttünk lévő csapatokhoz."

Paul di Resta(13): "Megint frusztrálóan ért véget a hétvégém, mivel ma jó esélyem lett volna a pontszerzésre. Elfogadhatóan rajtoltam, megtartottam a pozíciómat, és az első kanyarban Michael (Schumacherrel) küzdöttem. Aztán nekem jöttek hátulról, ezek szerint Nick (Heidfeld) volt az, amitől kipördültem, és ez elrontotta a versenyemet. Kár, mivel remek csomaggal érkeztünk ide, és jó stratégiánk volt a versenyre. Keményen nyomtam a gázt, hogy felzárkózzak, de a pontszerző helyek egyszerűen elérhetetlennek bizonyultak számomra. Jó hír, hogy Adrian egy csomó pontot szerzett,és megmutatta, milyen versenyképes is az autó."

Mercedes

Nico Rosberg(7.): "Jól kezdtem a mai versenyt, az első körben előreléptem egy helyet, így ötödikként folytathattam a futamot. A beállításom viszont nem volt tökéletes, az autó nem volt olyan jó, mint az időmérőn. Jót csatáztam (Felipe) Massával, de annak ellenére, hogy keményen próbálkoztam, nem tudtam magam mögött tartani őt. A 7. hely nem rossz, de tudjuk, hogy még sokat kell dolgoznunk azért, hogy a legjobb teljesítményt tudjuk kihozni az új fejlesztésekből. Nagyszerű csapat áll mögöttem, a mérnökök és a szerelők is remek munkát végeznek, ezért biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Meglátjuk, mi történik jövő héten Magyarországon."

Michael Schumacher(8.): "A versenyzők és a nézők számára is elég izgalmas volt a mai verseny. Remélem, mindenki jól szórakozott a lelátókon, és ez egy kicsit kárpótolta őket a hideg időért. A kipördülésem teljesen meglepett, de a pályának az a pontja mindig trükkös, főleg nedves körülmények között. Mindenesetre vesztettem emiatt pár pontot, kár érte. A verseny vége felé az eső segíthetett volna rajtunk, de tudtam, hogy nem sok esély van rá. Végeredményben nem volt rossz verseny, javultunk egy kicsit, ezért már várom a magyar futamot."

Sauber

Kamui Kobajasi (9): "Jól kaptam el a rajtot, sikerült javítanom néhány pozíciót az első kör első kanyarjaiban. Ez szép volt. A 17. helyről indultam, és az első kör után már a 12. pozícióban haladtam. Ezután azonban nehéz feladat várt rám, mivel egyszerűen nem volt elég jó a tempónk. Az, hogy pontokat szereztünk, a remek stratégiánknak köszönhető, szeretném megköszönni a csapatnak a kiváló munkát. Mindkét Williamst sikerült megelőznöm a versenyen, Michael (Schumachert) azonban lehetetlen volt elkapni. Túl nagy tempót diktált az egyenesekben. Mindenesetre boldog vagyok, hogy sikerült pontokat szereztem a rosszul sikerült időmérő után, és remélem, a következő versenyen jobban teljesítünk majd."

Sergio Pérez (11): "Egyáltalán nem vagyok boldog. A rajtpozíciónkból kiindulva tudtuk, hogy ma nehéz lesz pontokat szerezni, de ahogy Kamui is megmutatta, nem volt lehetetlen. Mérges vagyok magamra, mivel elkövettem egy hibát a 8. körben. Lementem a pályáról, rá a fűre. Ezért kellett olyan korán kiállnom kerékcserére. Természetesen nem így terveztük a stratégiát. Egy kicsit sikerült javítanunk, de ez nem volt elég a pontokhoz, amit célul tűztem ki. Most már inkább a következő versenyre akarok koncentrálni, amelytől csak néhány nap választ el minket."

Renault

Vitalij Petrov(10): "Bár ma sikerült újabb pontot szereznünk, ki kell elemeznünk, hogy miért veszítettünk pozíciókat a pályán, és miért nem jöttünk ki korábban a bokszba, hogy felvehessük a versenyt az előttünk lévőkkel. A rajt jól sikerült, tisztes csatákat vívtam, többek között Jenson (Buttonnal) és Michael (Schumacherrel), de leginkább azt kell megnéznünk, hogy az olyanok, mint a Sauber és a Force India miért végeztek előttünk, és a lehető leghamarabb ki kell javítanunk ezt a hibát. Most már Magyarországra kell koncentrálnunk, és arra, hogy szerezzünk néhány pontot a nyári szünet előtt."

Nick Heidfeld(-): "Beszorítottak a rajtnál, a második kanyarban pedig szendvicsbe kerültem. A 3-as kanyarba érve Paul di Resta volt a külső íven. Blokkoltak az első kerekeim, és megpróbáltam elkerülni őt, de belecsúsztam, mivel nem volt hova mennem. Ezután keményen próbáltam előrébb jutni, és megelőztem néhány autót, mielőtt Sébastien Buemi mögé kerültem. Védte a pálya bal oldalát, ahogy az megengedhető, de amikor a jobb oldalára kerültem, rámhúzta az autót. Tudnia kellett, hogy ott vagyok. Sokkal gyorsabb voltam nála, és éppen megelőztem volna. Egyszerűen nem hagyott nekem semmi helyet, kinyomott a fűre, és aztán már nem tehettem semmit. Ezt a balesetet nem lehetett elkerülni. Soha nem jó felrepülni a levegőbe egy ilyen autóban, veszélyesen is végződhetett volna."

Toro Rosso

Jaime Alguersuari (12): "Nem alakult rosszul a verseny, szerintem jó munkát végeztünk a rajtpozíciónkhoz képest. Mindenesetre nem tudtunk olyan tempót diktálni, mint Valenciában vagy Silverstone-ban, és egy kicsit szenvedtem a féktávokon. Ami viszont pozitívum, hogy helyes stratégiát választottunk, és a csapat is remekül dolgozott a kerékcseréknél. Legalább az egyik Force Indiát sikerült megelőznünk, úgyhogy most csak annyit tehetünk, hogy előre tekintünk, és néhány nap múlva újrakezdjük a munkát a Budapesten, ahol remélhetőleg megint pontokat szerezhetünk majd."

Sébastien Buemi (15): "Sajnos esős beállításokkal indultam neki a futamnak, az eső azonban nem érkezett meg, így nem a legjobb beállításokkal kellett versenyeznem. Meglehetősen jól kaptam el a rajtot, megelőzve néhány autót. Sajnos ezután Heidfeld belém jött a sikánnál, és jobb hátsó defektet kaptam. Be kellett jönnöm a bokszba kerékcserére, ami még jobban tönkretette a stratégiánkat, és az esővel együtt annyi volt neki. Csalódottan távozom a hétvégéről, nem lehetünk elégedettek a teljesítményünkkel, így nem tehetünk mást, minthogy már a Magyar Nagydíjra koncentrálunk, legalább nem kell sokat várnunk addig."

Williams

Pastor Maldonado(14): "Nagyon kemény futamon vagyunk túl. A második etapban egész versenyképesnek bizonyultunk az új szett opciós gumikon, de az utolsó etapban az elsődleges keverékeken időt veszítettünk. Nem volt olyan jó a tempónk, és visszacsúsztunk néhány helyet. Keményen próbálkoztunk, de ma nem jött össze."

Rubens Barrichello (-): "A remekül sikerült rajt után egészen jól mentünk, és kényelmesen követtük a kétkiállásos stratégiánkat, de aztán a csapat a rádión behívott egy olajszivárgás miatt. Szerettem volna folytatni, de azt mondták, nincs erre lehetőség, és ez bizonyult helyes döntésnek. A rajtnál csúszós volt a pálya, de a legnagyobb gondot a hideg időjárás okozta, ami miatt nehéz volt felmelegíteni a gumikat."

Lotus

Heikki Kovalainen(16): "Szerintem egészen jól sikerült a verseny. Az autóban minden rendben működött, de hogy őszinte legyek, egy kicsit magányos voltam! Nem igazán vagyunk ott, ahol az előttünk lévő srácok, és a mögöttünk lévőket is rendesen lehagytuk, így arra törekedtem, hogy a lehető legkeményebben nyomjam a gázt az egész versenytáv alatt, ne kövessek el egyetlen hibát sem, és egy darabba hozzam haza az autót. A helyes irányba haladunk, és időbe telik majd, mire tényleg felvehetjük a versenyt az előttünk lévő srácokkal, de el fogunk jutni oda."

Karun Chandhok(20): "Egy egész versenytávot teljesítettem, és ezzel borzasztó sokat tanultam. Hogy őszinte legyek, nem igazán ilyen futamot akartam - néhányszor megpördültem nagy sebességnél, és azt hiszem, több időre van szükségem, hogy hozzászokjak a gumikhoz, de ez mind a tanulási folyamat része. Örülök, hogy sikerült hazahoznom az autót, és a tőlem telhető legjobban végeztem a munkám."

Virgin

Timo Glock (17.): "Jól kezdődött a napom, hiszen bejelentettük, hogy a csapatnál folytatom a jövőben is, a futam viszont elég nehéz volt. A verseny közepétől küszködtem a fékekkel, ezért később óvatosabban kellett vezetnem. A probléma okát majd ki kell vizsgálnunk. Ettől függetlenül köszönetet kell mondanom a csapatnak, mert jó hétvégénk volt a hazai versenyemen. Kár, hogy ilyen hideg volt, de Magyarországon valószínűleg jobb idő vár majd minket, remélem, ott is jó eredményt érünk el."

Jérome D'Ambrosio (18.): "Elégedett vagyok a hétvégével. Úgy érzem, visszatértem a helyes útra, de természetesen még mindig javulnom kell, főleg az időmérőn. Az elmúlt néhány hétvége egy kicsit nehéz volt, ezért a mostani versenyre fogok koncentrálni. Szeretném megtartani ezt a lendületet Magyarországon is, és remélem, minél közelebb kerülhetek Timóhoz."

Hispania

Daniel Ricciardo (19.): "Jó, hogy célba értem. Úgy gondolom, sokat javultunk Silverstone óta, de még mindig van mit fejlődnünk. Elég gyorsan kell tanulnom, de szerintem ezen a hétvégén is sikerült előrelépnem. Ha továbbra is így haladok, akkor pár futamon belül már nyilvánvalóbb lesz a javulás, remélhetőleg néhány hellyel előrébb tudok végezni. Ha ugyanannyit javulnék a magyar futamig is, mint Silverstone óta, akkor még biztatóbb lesz a helyzet. Viszonylag elégedett vagyok a fejlődésemmel."

Vitantonio Liuzzi (-): "Kár ezért a futamért, mert annak ellenére, hogy a váltócsere miatt a 23. helyről kellett rajtolnom, remekül indultam, és az első körben sikerült megelőznöm néhány autót. Jó volt a tempónk, de néhány körrel később éreztem, hogy van valami probléma a fékek balanszával, ezért lelassultam. A kerékcsere után ismét gyors voltam, de egy szerencsétlen elektronikai probléma miatt ki kellett állnom. Összességében javultunk Silverstone óta, de még keményebben kell dolgoznunk, nem pihenhetünk a következő verseny előtt. Szerencsére a Magyar Nagydíj itt van a nyakunkon, most arra kell összpontosítanunk. Nehéz lesz, mert ez a pálya nem kedvez az autónknak, de harcolni fogunk, mint mindig."