Vágólapra másolva!
Reakciók a Német Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Red Bull

Mark Webber(1): "Az edzés elég jól alakult, a Q2-es etapomtól eltekintve, ami nem ment simán. Az időmérő többi része nagyszerűen sikerült, a srácok remek munkát végeztek az autón: volt néhány hosszú éjszakájuk a hétvége előtt, szóval igazán sikerült talpra állniuk. A bokszba menet az járt a fejemben, hogy 'ha valaki le tud győzni, akkor megérdemli', mivel szerintem ennél többet nem tudtam volna tenni, a határon autóztam, elég jó kört raktam össze. Nagy elégedettséggel töltött el, amikor láttam, hogy végül nem sikerült elkapniuk, az a harminc másodperc elég idegtépő volt. Holnap nagyon keményen nyomom majd a gázt."

Sebastian Vettel (3): "Kemény időmérő van a hátunk mögött. Azt hiszem, elég jól sikerült talpra állnunk, mivel tegnap nem igazán találtam az utam, az autó azonban ma reggel már sokkal jobbnak tűnt. Azt hiszem, az időmérőn néhány helyen kicsit gyorsabbak lehettünk volna, de Mark szép kört futott, és szerintem jó esélyeim vannak a rajtrács harmadik helyéről. Hosszú verseny vár ránk, és soha nem tudhatja az ember, hogy mi történik ilyen időjárás mellett. Az előrejelzés esőt jósol, de nem tudjuk, hogy mennyit és mikor. Igazából ez nem is számít, a legfontosabb, hogy rendben menjen a futam, a célunk a győzelem, ami a harmadik helyről nem tűnik lehetetlennek, a pálya tiszta oldaláról fogok rajtolni. Már várom a holnapot, nem gyakran történik meg, hogy ennyien jönnek ki drukkolni a német versenyzőknek, mindent megteszek, hogy élvezzék a versenyt."

McLaren

Lewis Hamilton (2.): "Először is a hatalmas gratulációmat szeretném kifejezni az egész csapatnak, akik remek munkát végeztek. Mindenki a gyárban és itt a pályán is nagyon keményen dolgozott, ez az oka annak, amiért az autó olyan gyors volt ma. Úgy gondolom, mindannyian alábecsültük, hogy milyen jó is lesz az autó. Hatalmas eredmény a csapattól, hogy beférkőztünk a Red Bullok közé, és hogy megelőztük a Ferrarikat. Még nagy munka áll előttünk holnap, de ma a csúcson vagyok: az a kör igazán feldobott.

Feltételezem, hogy a mai időmérő az egyik legjobb volt, amit valaha teljesítettem, de az biztos, hogy a legjobb ebben a szezonban. Jónak éreztem az autót, igazán jó volt az egyensúlya. Úgy gondolom, hogy ez volt az egyik legjobb kör, amit valaha az autóval megtettem. Általában már eleve a határon autózol az első körödben a Q3-ban, és ha javítasz a másodikban, az csak egy tized, de itt négy tized volt. Nem igazán tudom, hol találtam ezt az időt, őszintén szólva most kapni szeretnék egy fedélzeti kamerás felvételt a körömről, hogy visszanézzem, mert látni szeretném!"

Jenson Button (7): "Az autóm reggel egész jónak tűnt, de a délutáni időmérő alatt az elsődleges és az opciós keverékeken sem találtam a tapadást. Ma este megvizsgáljuk az ügyet, hogy jobban megértsük, mi történt. Mindenesetre Lewis briliáns kört teljesített, amivel megszerezte a második rajtpozíciót - gratulálok neki. Igazából ez a tempó számomra is bíztató, mivel azt mutatja, hogy az autó nagyobb sebességre is képes, már ha elő tudjuk hozni belőle. Ráadásul a tegnapi nap megmutatta, hogy a hosszú etapokon elég jó a tempónk, ami szintén bíztató. Szóval, ha figyelembe vesszük, hogy elég problémás néhány napon vagyok túl, a 7. rajtpozíció egészen elfogadható alapot biztosít, hogy holnap a lehető legtöbb világbajnoki pontot gyűjtsem a versenyen. Ahogy az a Nürburgringen lenni szokott, lehet, hogy esni fog, és idén sikeresnek bizonyultam a változó körülmények között. De mindegy hogy esik, vagy süt a nap, pozitívan állok hozzá a versenyhez."

Ferrari

Fernando Alonso(4): "Nem vagyunk meglepettek, sem csalódottak, éppen ellenkezőleg. A rajtrács körülbelül a várakozásainknak megfelelően alakult, ha figyelembe vesszük a tegnapi edzéseket. Gondoltuk, hogy a Red Bullok 3-4 tizeddel gyorsabbak lesznek nálunk, ami meg is történt, és (Lewis) Hamilton is remekül ment - különösen az első szektorban - így közénk férkőzött. Igazából látni lehetett, hogy a McLaren rengeteg új alkatrészt hozott ide, amelyek jól működnek. Mindenesetre elégedett vagyok a körömmel és az eredménnyel, idén tapasztalhattuk, hogy a versenyen mindig jobban teljesítünk, mint az időmérőn. Meglátjuk, mit tartogat az időjárás, mivel az előrejelzés szerint eső várható. Ha száraz lesz a verseny, akkor 25 százalék esélyünk van a győzelemre, ha pedig esik, ennél kicsit kevesebb - de csak azért, mert eddig esőben a többiek jobbnak bizonyultak nálunk. Talán holnap változhat a helyzet, soha nem lehet tudni. Még mindig a dobogó a célom, de ha esélyem lesz a győzelemre, nem kell kétszer kérni. Erre a pályára is hoztunk újításokat, amelyek versenyről versenyre segítenek javítani a teljesítményünkön. Egyértelmű, hogy tovább kell javulnunk, hogyha ott akarunk lenni a legjobbak között."

Felipe Massa(5): "Nem mondhatom, hogy teljesen elégedett vagyok az időmérő eredményével, mivel néhány autó gyorsabb volt a mieinknél. Ez a Red Bulloktól nem meglepő, de Hamilton McLarenje esetében igen. Holnap az lesz a célunk, hogy a szokásunkhoz híven előrébb kerüljünk a versenyen, de tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat. Biztos vagyok benne, hogy ha 10 fokkal melegebb lett volna, nem panaszkodnék! Különösen a közepes keverékekkel szenvedtünk egy kicsit, ezért használtam el rögtön egy garnitúra lágy gumit a Q1-ben. Ezen a pályán az abroncsok kopása nagyon csekély, így ezzel nem vesztettünk sokat, a verseny tekintetében sem. A legnagyobb kérdés a futam tekintetében az időjárás: mi a lehető legnagyobb leszorítóerőt választottuk, ami esőben a segítségünkre lehet. Mindenesetre vizes pályán elengedhetetlen lesz, hogy mindent kihozzunk a kínálkozó lehetőségekből."

Mercedes

Nico Rosberg(6.): "A 6. hely jó eredmény, szerintem innen rajtolva erős futamunk lehet, attól függetlenül, hogy száraz, vagy vizes pályán kell majd versenyeznünk. Elégedett vagyok az autó beállításaival, és azzal is, hogy a fejlesztéseink működnek. Most már láthatjuk, hogy tényleg jó irányba haladunk. Valószínűleg izgalmas lesz a holnapi futam, remélem, tudok pár helyet javítani a német közönség előtt."

Michael Schumacher (10.): "Nem tudtuk a várt teljesítményt hozni ma délután, és már délelőtt is éreztem, hogy nem ugyanolyan az autó, mint tegnap. Úgy tűnt, mintha csak csúszkáltam volna a pályán, a balansz nem volt túl jó. Reggel a KERS-szel is voltak problémáim, szerintem ez magyarázatot ad arra, hogy miért maradtam le annyira Nicótól. Az időmérőn is majdnem egy másodperc volt a hátrányom hozzá képest, nem tudtam azt a teljesítményt hozni, amit ő. Ennek okait részletesen ki kell elemeznünk. Keményen próbáltam hajtani, hogy ezt kompenzáljam, de az utolsó körömben hibáztam az utolsó sikánnál, ami valószínűleg a 8. helyembe került. Meglátjuk, mennyit tudunk javulni holnap, megpróbálok jól rajtolni és a lehető legtöbbet kihozni majd a versenyből."

Force India

Adrian Sutil (8.): "Ismét remek teljesítményt nyújtottunk az időmérőn, nagyszerű, hogy a 8. helyről rajtolhatok a hazai versenyemen. A Q3-as köröm jól sikerült, bár néhány tizeddel lassabb voltam, mint a Q2-ben, de ez nem változtatott a végső helyezésemen. A második és harmadik szakaszban futott köreim szinte tökéletesek voltak, úgy érzem, kihoztam a lehető legtöbbet az autómból. A balansz egész hétvégén jó volt. Magabiztos vagyok, ráadásul nagyon szeretem ezt a pályát. Izgatottan várom a holnapi versenyt, majd meglátjuk, milyen lesz az időjárás."

Paul di Resta (12.): "Elég nehéz napom volt. A gumik nem működtek túl jól, amikor kellett volna, ezért a Q1-ben és a Q2-ben is küszködtem a tapadással. Úgy tűnik, a tegnapi edzések óta hátrányba kerültem Adrianhoz képest, lehet, hogy az éjjel meghozott döntéseink közül néhány nem jött be. Ezt ki kell vizsgálnunk, és holnap remélhetőleg tudunk javítani a helyezésünkön. Nem tudni, milyen idő lesz, nem egyértelműek az előrejelzések, ezért valószínűleg nem számíthatunk sima versenyre. Remélhetőleg pontszerző helyekért harcolhatunk holnap, a tempónk jónak tűnt a hosszú etapokon. A beállítások elvégzésénél is a futamra koncentráltunk, remélem, ez a kezünkre játszik majd."

Renault

Vitalij Petrov(9): "Nem volt ez egy könnyű nap számunkra, ugyanis nagyon nehéz volt megtalálni a helyes beállítást, és a gumikat is nehéz volt felmelegíteni ebben a hideg időben. Mindannyian nagyon keményen dolgoztunk, megelégedéssel tölt el, hogy a legfontosabb célunkat teljesítettük, és bekerültünk a legjobb 10-be. Úgy gondolom, eléggé boldognak kell lennünk ezzel a helyezésünkkel ma. A határon voltunk, hogy bekerüljünk a Q3-ba, tehát még sok munkát kell elvégeznünk. A csapat fantasztikus munkát végzett, és fantasztikus autót adott nekem. Sokat változott az időjárás az elmúlt két napban, ezért mindig hozzá kell igazítani a vezetési stílust. De akármi is lesz holnap, eső vagy száraz idő, mi készen állunk bármire."

Nick Heidfeld(11.): "Csak kicsit több mint három századon múlt, hogy nem jutottam be a Q3-ba, de az ilyen kis különbségeket mindig meg lehet találni valahol. Semmiképpen sem volt ez egy rossz időmérő számomra, bár jó lett volna menni a Q3-ban, és megpróbálni még néhány helyet előrébb jönni. Holnap sok fog múlni az időjáráson: ha esni fog, nagyon nehéz lesz tudni, hogy mit várhatunk, ezt csapat tudja, a mi autók jobb száraz körülmények között és a hosszú etapokon. Egy dolog nyilvánvaló, ez pedig az, hogy úton vagyunk vissza az élmezőnybe. Silverstone nehéz verseny volt számunkra, de megtettünk egy lépést előre, holnap egy jó versenyre lesz szükségünk, hogy ezt demonstráljuk. Kimondottan a pontszerzés a célunk."

Williams

Pastor Maldonado (13.): "Nehéz edzés van a hátunk mögött. Versenyképesebbek voltunk annál, mint amire a tegnapi nap után számítottunk, de nem annyira, hogy a Q3-ba bekerülhessünk. Inkább a versenytempónkon dolgoztunk, majd meglátjuk, hogy ez holnap mire lesz elég. Szerintem megvan rá a lehetőségünk, hogy pontokat szerezzünk, ha jó stratégiát választunk."

Rubens Barrichello(14.): "Számítottunk rá, hogy küzdelmes edzésem lesz, mert nem tudtam használni a KERS-t. Az ideális balanszot sem sikerült megtalálni, főleg a reggeli edzéshez képest, és ezt a problémát nem tudtuk megoldani. Részletesen ki kell elemeznünk az adatokat, és ki kell találnunk, hogy tehetnénk gyorsabbá az autót."

Sauber

Sergio Pérez(15.): "Nyilvánvaló, hogy a teljesítményünk nem elég jó ezen a pályán, de a körülményekhez képest szerintem a lehető legtöbbet hoztuk ki az autóból. Eléggé szenvedünk itt a Nürburgringen. A leggyorsabb köröm rendben volt, nem panaszkodhatok. Egyszer blokkoltak a kerekeim, de nem ez volt a legnagyobb probléma. Talán egy-két tizeddel gyorsabb lehettem volna, de többel biztosan nem. Holnap azonban mindent megteszünk annak érdekében, hogy pontokért küzdhessünk."

Kamui Kobajasi(18.): "Természetesen csalódott vagyok, hiszen már a Q1-ben kiestem. Nehéz volt ez az időmérő, mint ahogy az egész hétvége is. A leggyorsabb köröm sem volt tökéletes: forgalomba kerültem, és az autónk amúgy sem gyors ezen a pályán. Az egyetlen pozitívum, hogy két szett friss gumim maradt a versenyre. Mindent megteszek azért, hogy javítsak a pozíciómon."

Toro Rosso

Sébastien Buemi(16.): "Ahhoz képest, hogy milyen kevés időt tudtam tegnap a pályán tölteni, elégedett vagyok a ma délutáni teljesítményemmel. Úgy érzem, a lehető legtöbbet hoztam ki az autóból. Úgy döntöttünk, vizes pályára való beállításokat használunk, felkészülve a holnapi esős versenyre. Jaime száraz beállításokkal vezetett, majd meglátjuk, hogy melyikünk döntése volt jobb."

Jaime Alguersuari(17.): "Jelenleg erre a teljesítményre vagyunk képesek az időmérőn. Elhasználtunk egy extra szett gumit, de ez jó döntésnek is bizonyulhat, ha holnap esik. Talán két-három tizeddel gyorsabb lehettem volna, de többel biztosan nem. Ennek ellenére elégedett vagyok, mert délelőtt sikerült javítanunk az autón, és úgy érzem, a futamnak is jó beállításokkal vágunk neki."

Lotus

Heikki Kovalainen(19.): "Viszonylag elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel, de úgy gondolom, többet is kihozhattunk volna az autóból. A második mért körömön nehezen tudtam működésre bírni az első gumikat, és talán egy kicsit keményebben vezettem a kelleténél, ezért nem tudtam javítani. Az első próbálkozásom viszont jól sikerült, elégedett vagyok a köridőmmel, tehát végeredményben nem volt olyan rossz ez az edzés."

Karun Chandhok (21.): "Azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok az időmérő alakulásával. Tony (Fernandes) azt mondta, hogy büszke lenne rám, ha egy másodpercre megközelíteném Heikkit, és körülbelül 8 tizeddel maradtam el tőle, ezt a célt tehát sikerült elérnem. A mai nap egyik kihívása az volt, hogy megtudjuk, mennyire tapadnak a lágy gumik alacsony üzemanyagszintnél. Az időmérő alatt elég nehéz ezt megtapasztalni, de egyre jobb köridőket futottam, tehát jó úton haladok. Mint mondtam, ez a két nap arról szólt, hogy hozzászokjak az autóhoz, a gumikhoz és a DRS-hez, tehát elégedett vagyok, hogy a lehetőségekhez képest közel kerültem a csapattársamhoz."

Hispania

Vitantonio Liuzzi(23.): "Folytattuk a kemény munkát a ma délelőtti szabadedzésen, az autó balansza jó volt. Bíztam benne, hogy a közvetlen ellenfeleink előtt végezhetünk az időmérőn. A délelőtti edzéshez képest azonban változott a pálya állapota, és ez befolyásolta az autó viselkedését. A váltócsere miatt meg is büntettek, ezért a leghátsó rajtkockából indulok holnap. Mégis úgy gondolom, hogy a versenyen ismét olyan tempóra leszünk képesek, mint tegnap. Nehéz, de izgalmas futamra számítok."

Daniel Ricciardo(24.): "Többé-kevésbé elégedett vagyok az időmérővel. Nem vagyok teljesen boldog, de reálisan nézve az eredményeket, fejlődtem Silverstone óta. Reggel nem voltam túl gyors, de néhány dolgot változtattunk az autón a mérnökömmel, és úgy látszik, ez bevált, hiszen jelentősen javult a teljesítményem. Azt hiszem, sokat léptünk előre, remélem, ezt a holnapi futam után is elmondhatjuk majd."