Vágólapra másolva!
Eric Boullier, a Renault csapatfőnöke a nagydíjak pénteki napján egy félórás edzés bevezetését javasolja, amikor a csapatok fiatal tesztpilótái gyakorolhatnának.

Az egész világot sújtó gazdasági válság miatt 2009-ben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a csapatokkal együtt úgy döntött, hogy a következő szezontól kezdve betiltják az idény közbeni tesztelést. Így jelentős összegeket takaríthatnak meg az istállók, hiszen amellett, hogy az utazás költségei is lényegesen csökkenek, kevesebb munkaerőre van szükség.

A teszttilalomnak azonban hátrányai is vannak: a csapatoknak nincs elég idejük arra, hogy az új alkatrészeiket kipróbálják a pályán, és a fiatal versenyzők sem tudnak megfelelően felkészülni F1-es bemutatkozásukra. Jó példa erre Jamie Alguersuari esete: a spanyol 2009-ben, 19 évesen úgy debütált a Toro Rossónál, hogy korábban csak PR-rendezvényeken vezette az autót.

Az FIA elnöke, Jean Todt már korábban jelezte, hogy szerinte jó ötlet lenne a szezon alatti tesztelés visszaállítása, és úgy tűnik, a csapatok is egyre nyitottabbak a kezdeményezésre. "A korábbi szabályokhoz nem kellene visszatérnünk, de találhatnánk egy kompromisszumot" - vetette fel a Renault csapatfőnöke a Motorsport-Total.com-nak nyilatkozva. "Egy rövid, extra edzés bevezetését javasoltuk, amit pénteken tartanának, és a csapatok fiatal versenyzőket indíthatnának."

Forrás: Lotus Renault

Ez a megoldás nem növelné számottevően a költségeket, hiszen nem kellene külön összegeket költeni a felszerelés szállítására, és új szakemberekre sem lenne szükség. "Ugyanazokat a mérnököket és szerelőket foglalkoztatnánk, nem kellene új szakembereket leigazolni a tesztelések miatt" - magyarázta Boullier, aki elnökhelyettese a csapatok érdekvédelmi szervezetének, a FOTA-nak.

"Ez a nagydíjat rendező pályák, és a nézők szempontjából is előnyös lenne, hiszen több akciót láthatnának. Persze a versenyhétvégék pénteki programja már így is elég sűrű" - tette hozzá a csapatfőnök, aki félórás edzések bevezetését javasolja.