Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone bevallotta, hogy kifizetett 44 millió dollárt a letartóztatott Gerhard Gribkowsky-nak, azonban tagadja, hogy ez vesztegetés volt - állítása szerint a német üzletember megfenyegette őt.

Miután Bernie Ecclestone neve már hivatalosan is felmerült a Forma-1 öt évvel ezelőtti eladása kapcsán indított vesztegetési ügyben, az üzletember bevallotta, hogy valóban kifizetett 44 millió dollárt Gerhard Gribkowsky-nak.

A botrány januárban robbant ki, amikor korrupció, adócsalás és sikkasztás vádjával letartóztatták Gribkowsky-t. A német 2006-ban a Bayerische Landesbank kockázatelemzőjeként dolgozott, amikor a bajor bank eladta többségi tulajdonrészét a Forma-1 jelenlegi tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek. Az ügylet során Gribkowsky a vádak szerint 44 millió dolláros kenőpénzt fogadott el, a német ügyészek gyanúja szerint Ecclestone-tól.

Ecclestone eddig tagadta, hogy köze lenne a vesztegetéshez, most viszont a Daily Telegraph-nak elárulta, hogy Gribkowsky valóban tőle kapta az összeget - azonban a vádakkal ellentétben nem kenőpénz gyanánt. Ecclestone szerint Gribkowsky azzal fenyegette őt, hogy hamis információkat közöl családi vállalatával, a kibogozhatatlanul szövevényes F1-es cégcsoporthoz tartozó Bambino Holdingsszal kapcsolatban.

Forrás: AFP

"Soha, semmilyen formában nem volt közöm a vállalathoz, de Gribkowsky megfenyegetett azzal, hogy azt állítja: én vezetem a céget" - nyilatkozta Ecclestone, akinek az brit államkincstár előtt kellett volna tisztáznia magát, ha Gribkowsky beváltja fenyegetését. Ezért ügyvédei tanácsára inkább fizetett a németnek.

"Azt mondták, hogy ha nem fizetek, akkor az államkincstár megvizsgálná az ügyet, nekem pedig meg kellene védenem a vállalatot. A tárgyalás három évig is eltarthatott volna, és egy vagyont kellett volna fizetnem" - indokolta döntését Ecclestone, aki elárulta, az államkincstár és az adóhivatal mindent legálisnak talált a Bambino Holdings működése körül.

Ám a Daily Telegraph korábbi információi szerint a Gribkowsky-val folytatott ügylet során cserébe Ecclestone is kapott tőle 66 millió dollárt különféle "jutalékok" fejében, ami ellentmondani látszik az állításainak. Gribkowsky ellen az egyik vád az, hogy a pozícióját kihasználva piaci értékénél alacsonyabbra értékelte az F1-et, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a Bayerische Landesbanknak.