Vágólapra másolva!
Német ügyészek azzal vádolják Bernie Ecclestone-t, hogy aktív szerepet vállalt a megvesztegetési botrányban, amelynek következményeként letartóztatták Gerhard Gribkowskyt.

A Forma-1 legutóbb 2006-ban cserélt gazdát, amikor a sportágban többségi tulajdonrészt birtokló bank, a Bayerische Landesbank és Bernie Ecclestone eladták részvényeiket az F1 jelenlegi tulajdonosának, a CVC Capital Partners befektetési cégnek.

Az idén januárban azonban arról érkezett hír, hogy az eladás időpontjában a bajor bank kockázatelemzőjeként dolgozó Gerhard Gribkowskyt letartóztatták, ugyanis a vádak szerint 44 millió dolláros kenőpénzt fogadott el azért, hogy az értékbecslés során a reálisnál alacsonyabb árat szabjon meg. Gribkowskyt - aki később az F1 kereskedelmi jogait birtokló SLEC elnöke lett - korrupció, sikkasztás és adócsalás vádjával vették őrizetbe.

Bár a vesztegető kilétére egyelőre nem derült fény, a német sajtóban már januárban felmerültek olyan híresztelések, hogy Gribkowsky Bernie Ecclestone-tól kapta a kenőpénzt. Ecclestone áprilisban a müncheni államügyészségen járt, hogy tisztázza magát, ugyanis a botrány kirobbanása óta azt állítja, hogy nincs köze a vesztegetéshez. "Biztos vagyok benne, hogy a tények feltárása után felmentenek a vádak alól" - nyilatkozta Ecclestone még áprilisban.

Ám a Telegraph információi szerint most hivatalosan is vádat emeltek Ecclestone ellen, aki állítólag "Bernard E" néven utalta át Gribkowskynak a kenőpénzt, és cserébe jutalékok címén ő maga is 41 millió dollárhoz jutott hozzá, családi vállalata, a Bambino Holding pedig 25 millióval lett gazdagabb.

Gribkowskyt akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik a tárgyalás után, arról azonban még nincs információ, hogy Ecclestone-nak is fel kell-e készülnie arra, hogy bíróság előtt bizonyítsa be ártatlanságát.