Vágólapra másolva!
A ralibalesetből lábadozó lengyel biztos benne, hogy jövőre visszatér a Forma-1 rajtrácsára. A felépülése a várt ütemben halad, szimulátorozással tartja életben a versenyzői ösztöneit.

A februári Ronde di Andora ralin súlyos balesetet szenvedő Robert Kubica, akinek a karját is csak többórás műtéttel tudták megmenteni az amputálástól, már biztosra veszi, hogy jövőre visszatérhet a Forma-1-be.

"Erre a kérdésre igen a válasz" - írta, amikor szurkolói a Lotus Renault honlapján faggathatták arról, hogy a következő évben újra versenyezni fog-e. Arra azonban, hogy képes lesz-e harcba szállni a világbajnoki címért is, már óvatosabban válaszolt. "Ezzel meg kell várnunk az első 2012-es tesztet" - ismerte el.

Kubica arra azért nem számít, hogy a balesetnek köszönhetően jobb versenyző lesz. "Bízzunk benne! De valójában nem tudom, miért lennék jobb, mert szerintem pontosan olyan leszek, mint voltam" - mondta. "Egyáltalán nem emlékszem a balesetre, csak a következményeit érzem. Úgyhogy számomra olyan, mintha meg sem történt volna."

Kubica, aki többszörös töréseket szenvedett a jobb lábában és karjában, amelyben az idegek és az inak is roncsolódtak, több mint két hónapot töltött az olaszországi Pietra Ligure kórházában, de lassan már három hónapja hazatérhetett. Úgy ítéli, rendben halad a felépülése.

"Mentálisan semmilyen problémám nincs. Fizikailag még mindig gyenge vagyok egy kissé, de az állapotom összességében meglehetősen jó. Visszanyertem a normális súlyomat, és néhány hete már segítség nélkül járok. Mindent egybevetve egész jól érzem magam" - mondta. "Elégedett vagyok a fejlődésemmel. Megfelel a várakozásoknak, és szerencsére nem léptek fel olyan komplikációk, amelyek elnyújtanák a felépülési időt. Még túl korán van ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk a visszatérésem időpontjáról, de a végeredmény a fontos, nem a sietség."

A kérdésre, hogy melyik csapattal fog visszatérni, Kubica határozottan felelt: "A Lotus Renault versenyzője vagyok. Természetesen hiányzik, hogy az idén nem vezethetek, de úgy érzem, még van dolgom Enstone-ban." Attól ugyanakkor nem tart, hogy kijön a gyakorlatból. "Az ember sohasem felejt el biciklizni. Ebben az értelemben nincs szükségem semmilyen felkészülésre, de a számítógépes játékokkal ugyanúgy szeretek játszani most is, mint régebben. Ennyi."

Kubicának, aki az idén kénytelen a tévében nézni a versenyeket, az a véleménye, hogy a dönthető hátsó szárny, a Forma-1-ben idén bevezetett DRS bevált. "Igen. Több lett az akció a pályán, és az egy másodperces résre vonatkozó szabály olyan helyzeteket teremt, amelyek nagyobb kihívás elé állítják a versenyzőket" - mondta.