Vágólapra másolva!
A csapatfőnök Christian Horner meglepődött, és nem hagyja annyiban, hogy az ausztrál a Brit Nagydíjon szándékosan figyelmen kívül hagyta az utasításait.

A Red Bullnál nem fogadták kitörő örömmel, hogy Mark Webber a Brit Nagydíj végén tovább támadta csapattársát, a második helyen álló Sebastian Vettelt, hiába szóltak neki a rádión, hogy "tartsa a távolságot." A szemlátomást bosszús ausztrál a verseny után elismerte, hogy szándékosan hagyta figyelmen kívül a saját bevallása szerint "négy-öt alkalommal" is kiadott utasítást, a csapatfőnök Christian Horner azonban meglepődött ezen.

"Igen. Végső soron ugyanis a csapat érdeke az első, a csapatnál senki nem fontosabb" - mondta az Autosportnak vasárnap este. "Megértem Mark csalódottságát, de fordított helyzetben ugyanígy döntöttünk volna. Ez néhány évvel ezelőtt, Törökországban meg is történt, amikor Sebastian járt így, mert az istálló szemszögéből nézve semmi értelme nincs kockára tenni mindkét autó épségét. Nyilvánvaló volt, hogy egyikük sem fog engedni."

Horner Felipe Massa és Lewis Hamilton ütközését hozta fel elrettentő példának a verseny utolsó köréből annak bizonyítására, hogy a Red Bull a dupla pontszerzést veszélyeztette volna, ha hagyja szabadon küzdeni egymással Webbert és Vettelt. Hozzátette, hogy Webberrel "személyesen" fog leülni megbeszélni az ügyet.

Amely azért különösen pikáns, mert a Red Bull két versenyzője között tavaly éppen ugyanitt, Silverstone-ban csúcsosodott ki az ellentét, két héttel hírhedt isztambuli ütközésük után. Akkor Webber emlékezetes módon dühös volt, amiért az új első szárny utolsó megmaradt példányát a tudta nélkül átszerelték Vettel autójára, de így is sikerült a pole-ból rajtolva megnyernie a Brit Nagydíjat. "Nem rossz egy másodhegedűstől, mi?" - kérdezte utána a rádión, hogy az egész világ hallja.

Forrás: AFP

Horner most cáfolta, hogy a vasárnapi csapatutasítás azt jelezné: Webbert háttérbe szorítják Vettel kedvéért. "Szabadon küzdhet a győzelemért. Itt is megszerezte a pole pozíciót. Megvolt a lehetősége, hogy megnyerje ezt a versenyt. Ez ma nem jött össze, de továbbra is megadunk neki mindent, ami a győzelemhez szükséges" - jelentette ki Horner. "Már a délelőtti eligazításon, amit a versenyzőinknek tartottunk a mérnökök jelenlétében, egyértelművé tettem, hogy a legfontosabb a csapat eredménye lesz itt, ahol az autókért óriási áldozatokat hozó személyzetünk a helyszínről szurkol nekünk."

Míg Horner kitart a mellett, hogy helyes döntés volt nem kockáztatni a második-harmadik helyért járó 33 pontot, Vettel azt mondta, nem érti, "mi ez a nagy felhajtás" a csapatutasítás körül. "Szerintem versenyeztünk. Senki nem programozott be minket előre, hogy 'én jobbra húzódok, ő is jobbra húzódik, én itt fékezek, ő amott fékez...' Olyan keményen próbált támadni engem, amennyire csak tudott, csak nem járt sikerrel" - vélte Vettel. "Számomra nagyon szórakoztató ez az egész."

Webber ironikus módon épp a Brit Nagydíj előtti héten jegyezte meg, hogy jelenleg csakis azért van harmónia a Red Bullnál, mert ő nem fenyegeti Vettel uralmát.