Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone szerint nincs szükség a környezetbarát technikai eszközökre, a Forma-1 sokkal egyszerűbb módszerekkel is gazdaságosabbá válhatna.

Mióta ő a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt többször hangoztatta azt a véleményét, hogy a Forma-1 csak akkor maradhat az autósport csúcsa, ha környezetbarát technológiákra vált át. Bár Bernie Ecclestone alapvetően egyetért a környezetvédelem fontosságával, szerinte az FIA által kigondolt módszerek - például a 2014-ben érkező V6-os turbómotorok - többsége nem több, mint "értelmetlen" képmutatás: ha a cél valóban a szennyezés csökkentése, azt hatékonyabb módszerekkel is el lehet érni.

Ecclestone szerint például rendkívül környezetkímélő lenne, ha a csapatok lemondanának a hatalmas motorhome-okról. "Így kevesebb kamionra lenne szükség a szállításukhoz, és kevesebb benzin fogyna el. De az emberek nem ezt akarják látni. Azt is kérdezhetném: 'Miért nem csökkentjük a versenyek számát 10%-kal? Így is kevesebb benzint használnának el a csapatok'" - vetette fel.

Ecclestone a szintén környezetbarát hibrid rendszerrel, a fékezéskor felszabaduló energiát újrahasznosító KERS-szel sem tudott megbarátkozni. Szerinte ez az eszköz sem növeli a Forma-1 hírnevét, hiszen folyton csak a vele kapcsolatos problémákról szólnak a hírek. "Mindig csak az a téma, hogy a KERS miért nem működik. Arról viszont senki nem beszél, hogy egyáltalán miért létezik" - vélte.

A 80 éves üzletember azonban elárulta, Todt egyéb intézkedéseiben nem lát kivetnivalót. "Jelenleg ez az egyetlen problémám Jeannal" - mondta.