Vágólapra másolva!
Fernando Alonso boldog, hiszen a Ferrari idén még nem került ilyen közel a Red Bullokhoz, mint Silverstone-ban. A csapat tagjai a diffúzorszabályok helyett inkább az új alkatrészekről beszélnek.

A Ferrari futamról futamra dolgozza le az idény elején még jelentős hátrányát, a Brit Nagydíj időmérő edzésén minden eddiginél közelebb kerültek a Red Bull versenyzőihez. Bár a rajtrács első sorát Silverstone-ban is Mark Webber és Sebastian Vettel foglalhatja el, a Ferrari az új fejlesztéseknek köszönhetően alig több mint egytizedes lemaradással követi őket.

"A szezon elején körülbelül hét tized, vagy akár egy másodperc is volt a hátrányunk, ehhez képest az egytizedes lemaradás nagyon jó eredmény, főleg úgy, hogy ez a pálya nem fekszik az autónknak" - nyilatkozta sajtótájékoztatón a 3. rajthelyet megszerző Alonso, aki úgy véli, a Ferrari az idei legjobb teljesítményét nyújtotta a silverstone-i időmérőn. A spanyol edzése egyébként kis híján már a kvalifikáció első szakaszában véget ért, ugyanis a Woodcote kanyarban kicsúszott, és a kavicságyból alig tudott visszatérni a pályára.

Alonso elmondta, azt nem tudja megítélni, hogy a diffúzorok használatának korlátozása milyen hatással volt a Ferrari teljesítményére, de szerinte a jó szereplés elsősorban a csapat fejlesztéseinek köszönhető. "Mindenki a diffúzorokról és a kipufogókról beszél, százszor is elmondják ugyanazt" - nyilatkozta a BBC-nek Alonso, aki szerint túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az új szabályoknak. "Mindenkinek a teljesítménye romlik a tilalom miatt, körülbelül három vagy öt tizeddel, de az nem történhet meg, hogy míg valaki másfél másodpercet veszít, mások csak egy tizedet. Ez lehetetlen."

Forrás: AFP

Felipe Massa 0,6 másodpercet kapott Alonsótól, a brazil mégis elégedett, hiszen más csapat autói nem tudtak beférkőzni a két Ferrari közé, így ő a 4. helyről rajtolhat. Massa ennél jobb helyről - a harmadikról - idén még csak a Kanadai Nagydíjon indulhatott. "A Q3 elején vétettem pár hibát" - nyilaktozta. "Azt hittem, a második körömben javíthatok, de az eső megérkezése után ez már nem volt lehetséges. Örülök a negyedik helynek, főleg azért, mert mindkét McLaren mögöttem végzett. A látottak alapján versenyképesnek tűnik az autónk."

A csapat technikai igazgatója, Pat Fry is az új alkatrészeket dicsérte. "Sok új elemet hoztunk ide, de a tegnapi eső miatt nem tudtuk rendesen kielemezni a működésüket. Mivel különösebben nem érzékeltük, hogy az újítások negatívan befolyásolnák az autó teljesítményét, úgy döntöttünk, hogy mindegyiket bevetjük az időmérőn, és szerencsére be is váltak" - nyilatkozta Fry, majd hangsúlyozta: az előzés szempontjából kevésbé előnyös pályán fontos lesz, hogy Alonsóék az előző futamokhoz hasonlóan jól rajtoljanak.