Vágólapra másolva!
Reakciók az Brit Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Ferrari

Felipe Massa(P1: 5, P2:1): "Az időjárás megnehezítette a mai napunkat, az eső az első és a második edzést is megzavarta. Mindenesetre úgy tűnt, hogy az autónk meglehetősen jól vezethető vizes pályán, ami pozitívum a hétvége hátralévő részére nézve, tekintettel arra, hogy további eső várható. Ez is magyarázza, hogy miért csak egy szett intermediate gumit használtam el: az első kerekeken szemcsésedés jelentkezett, különösen a második edzés elején, a vége felé azonban javult a helyzet, és az abroncs teljesítménye egyre jobb lett. Ezért nehéz megmondani, hol állunk a többiekhez képest, hiszen a pályaviszonyok folyamatosan változtak, még az idehozott új elemek részletes értékelése sem könnyű feladat.

Fernando Alonso (P1: 7, P2:15): "Mindig jó érzés Silverstone-ba jönni, ami történelmi jelentőségű pálya a Forma-1 és a Ferrari számára egyaránt, utóbbi itt nyerte meg első világbajnoki futamán hatvan évvel ezelőtt. Tetszik az új paddock: egyedül a bokszutca utolsó része furcsa, ami a pályánál alacsonyabban helyezkedik el, így a lelátókon ülő nézők nem láthatják a bokszkiállásokat. Az eső nem jött jól egy olyan napon, amikor főleg az ide hozott új aerodinamikai elemeket teszteltük volna. Megpróbáltuk megtenni, amit lehet, csak egy garnitúra intermediate gumit használtunk el, egyrészt hogy a többit megspórolhassuk holnapra és vasárnapra, másrészt így legalább volt egy állandó paraméter, aminek segítségével elvégezhetjük az aerodinamikai eredmények értékelését. Csak az első edzés végén kockáztattam egy szett slick gumival, hogy kiderüljön, megfelelőek-e a körülmények, de még túl vizes volt a pálya. Abból, amit versenyzőként a volán mögött tapasztaltam, nehéz megmondani, hogy az új aerodinamikai elemek segítettek-e előrelépni, de legalább úgy tűnik, jól működnek. Az autó vizes pályán nem ment rosszul, ahogy azt már Kanadában is láttuk: ez pozitívum, mivel van esély rá, hogy megint ilyen lesz az idő, főleg holnap. Hogy Webbert támogatnám a bajnokságban? Nem, én a Ferrarit támogatom!"

Mercedes

Nico Rosberg(P1:6., P2:2.): "Nehéz volt így vezetni, de az autónk jól működött a körülmények között, talán vizes pályán gyorsabbak vagyunk. A Pirelli intermediate gumijai nagyon jól teljesítettek. Az majd száraz pályán derül ki, hogy beváltak-e a fejlesztéseink, mert ma nem tudtunk minden tervezett programot elvégezni. A holnapi nap nagyon fontos lesz számunkra."

Michael Schumacher(P1: 2., P2: 12.): "Nehéz megítélni az autónk mai teljesítményt, mert a körülmények mindig változtak, nem tudtuk megfelelően felmérni, hogy állunk. A mai edzésből semmilyen következtetést nem vonok le, amíg holnap száraz pályán nem próbálhatjuk ki az autót. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy jól sikerült a silverstone-i hétvége első napja, már nagyon várom a futamot, hiszen ez az egyik hazai versenyünk. Továbbra is fokozatosan fejlődünk, és javítjuk az autót."

Sauber

Kamui Kobajasi(P1:18., P2: 3.): "Először is szeretnék köszönetet mondani a szerelőimnek, akik időben megjavították az autómat a második szabadedzésre. A balesetemnél elvesztettem az irányítást a nedves műfűre sodródva. Szerintem a mai körülmények között ettől az incidenstől függetlenül is nehéz volt képet alkotni az autó viselkedéséről, balanszáról és a beállításokról. Az esőben nyújtott teljesítményünk a továbbiakban semmit sem fog számítani, mert holnap már száraz lesz az idő. Ezért még több meglepetést várunk, de azért remélhetőleg kellemesebbet a maiaknál!"

Sergio Pérez(P1:18., P2: 3.): "Üdvözlet Angliában! Számomra jó nap volt ez, bár száraz pályán egyáltalán nem körözhettünk. Végeztünk némi munkát az új alkatrészekkel, de csak holnap fog kiderülni, az autónk hogyan viselkedik száraz időjárási körülmények között. Szinte minden új és más lesz, amit majd szombaton tapasztalunk. Nagyon pozitívan állok a továbbiakhoz, már alig várom a holnapi időmérőt."

McLaren

Lewis Hamilton(P1: 8., P2:4.): "Kár, hogy ma ilyen vizes volt a pálya, nagyon szerettem volna, ha a nézők jól szórakoznak. Egész nap el kellett viselniük a hideg és nedves körülményeket, ezért örülök, hogy az előrejelzések szerint a hétvége további részében jobb idő lesz. Szorítok, hogy így legyen. Annak ellenére, hogy kevés időt töltöttünk ma a pályán, elég biztató a helyzet: teszteltünk pár dolgot, és jó érzéseim vannak az autónkkal kapcsolatban. Érdekes lesz, ha holnap száraz lesz a pálya, mert szerintem jónak tűnik az autónk. Úgy éreztem, az új hátsó szárny is elég jól működik, de még nem döntöttük el, hogy holnap és a vasárnapi futamon használjuk-e. Azért kellett a sportfelügyelőkhöz mennem, hogy tisztázzuk a DRS használatát esős körülmények között: a szabályok nem határozzák meg egyértelműen, hogy vizes pályán lehet-e aktiválni a DRS-t, amikor slick gumik vannak az autón. Mi ma reggel ezt tettük. A sportfelügyelők azért kértek magyarázatot, hogy a következő futamra pontosítani tudják a szabályzatot. Javasoltam pár változtatást is, hogy a szabályok tisztábbak és biztonságosabbak legyenek, tehát elég hasznos volt ez a látogatás."

Jenson Button(P1: 15., P2: 5.): "Egy kicsit bosszantó napom volt. Arra számítottunk, hogy sok kört tudunk futni délután, de az eső megakadályozta ezt, nem tudtunk mindent kiértékelni. Az első edzésen rendben volt a balansz. Remélhetőleg a következő napokban nem esik az eső, így tisztább képet kaphatunk a szabályváltozások hatásairól. Még nem igazán tudjuk, hogy az új hátsó szárnyunk jobb-e, mint a régi. A leszorítóerő tekintetében van különbség, de még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy a hétvége további részében is ezt a szárnyat fogjuk használni. Az új silverstone-i létesítmények nagyszerűek, csak egy probléma van: a bokszutcának azon a felén, ahol mi vagyunk, nem látjuk a nézőket, és ők sem látnak minket. Ennek ellenére, nagy erőfeszítések árán, mindenki remek jó munkát végzett."

Force India

Adrian Sutil (P1: - P2: 6.): "A reggeli edzést kihagytam, délután viszont vezethettem. Pont az edzés előtt kezdett el esni, a pálya egész délután nagyon vizes volt. Az edzés nagy részében a nedves pályára alkalmas gumit használtam, sok víz állt a pályán. A gyakorlás végén intermediate abroncsokkal vághattam neki az utolsó körömnek. Az előrejelzések egy kicsit jobb időt mutatnak holnapra, talán száraz pályán is vezethetünk majd."

Paul di Resta (P1: 11., P2: 7.): "Egész nap esős idő volt, így nem adódott lehetőség arra, hogy száraz pályán vezethessünk. Elég erős volt a szél is, a körülmények túl gyakran változtak ahhoz, hogy elegendő hasznos munkát végezzünk. Ennek ellenére elég versenyképesnek tűnünk, az autónk balansza már a nap kezdetén is jó volt. Sajnálom, hogy száraz pályán nem körözhettünk, de mindenki ugyanilyen helyzetben van. Ez azt jelenti, hogy holnap so dolgunk lesz - feltéve, ha száraz lesz a pálya."

Nico Hülkenberg (P1: 9., P2: -): "A reggeli eső azt jelentette, hogy az egész edzést intermediate gumikon töltöttem. Minden elég simán ment, problémák nélkül, sikerült néhány jó kört futnom. Az autó balanszán dolgoztam, és a speciális, nagy leszorítóerőt generáló hátsó szárnyat is kipróbáltam. Ezt adatgyűjtés céljából összehasonlítottuk az eddigi hátsó szárnnyal."

Williams

Rubens Barrichello (P1: 3, P2: 8): "Esős napon vagyunk túl, ami miatt a második edzés egy részét a garázsban töltöttük. A hétvége folyamán figyelemmel kell kísérnünk az előrejelzést. Remek, hogy az első tízben végeztünk, azonban még van min dolgoznunk."

Pastor Maldonado (P1: 14, P2: 20): "Meglehetősen nehéz dolgunk volt ma, mivel a pálya állapota elég sokat változott, így váltogatnunk kellett az esőgumikat és az intermediate-eket. Ráadásul korlátozott időt tölthettünk kint, mivel spórolni akartunk az intermediate abroncsokkal. Úgy tűnik, versenyképesek vagyunk, és az autónkat is jónak érzem, így pozitívan látom a helyzetet. Sok időt töltöttem itt, szeretem ezt a pályát, így már alig várom a holnapi időmérőt."

Toro Rosso

Sébastien Buemi(P1: 12., P2: 10): "Jó érzés újra itt lenni Silverstone-ban, ami a legnagyszerűbb pályák egyike, bár az időjárás megjósolhatóan megjósolhatatlan! Mindenesetre a kihoztuk a maximumot az edzésből, rengeteg kört tettünk meg az esőben, még az aquaplaning veszélye ellenére is kimentünk a pályára. Szerintem ez volt a helyes döntés, mivel ha vasárnap akár egy kicsit is esni fog, mi felkészülten várjuk. Az extrém eső és az intermediate gumik is rendben működtek, a teljesítményünk pedig jelenleg bíztató, de majd meglátjuk, mi történik holnap, amikorra száraz időt jósolnak. A csapat remek munkát végzett, így optimistán várom a hétvége további részét. Új boxutca fogadott minket, és a bejárat egy kicsit hepehupás, mivel ez egy új darabja a pályának, így óvatosnak kell lennünk, de a létesítmények összességében nagyon jól néznek ki."

Jaime Alguersuari (P1: 10., P2: 17): "Nagyon elégedett vagyok a mai edzések alakulásával, hiszen gyorsnak bizonyultunk az esős körülmények között, amikor mindenki kint volt a pályán. Az autón végzett munka is megelégedettséggel tölt el, különböző, vizes pályára alkalmas beállításokat értékeltünk. A ma látottakból kiindulva szeretnék esős versenyt vasárnap, mivel nagyon jónak éreztem az autót. Reggel sok kört megtettem az intermediate gumikon, és mindkét keveréken versenyképesnek tűntünk. Ami a diffúzor-tilalmat illeti, őszintén szólva a mai körülmények között nem mondanám, hogy sok különbséget éreztem."

Renault

Vitalij Petrov (P1: 17, P2: 11): "Enyhén szólva kihívásokkal teli napon vagyunk túl, természetesen frusztráló volt, hogy nem tudtunk eleget körözni, különös tekintettel a második edzésre, ahol mindössze kilenc kört tettem meg. Nem sokat lehet tenni ilyen körülmények között - mindenki számára ugyanaz a helyzet. Hasznosnak bizonyult, hogy az extrém esőgumikat és az intermediate-eket is kipróbálhattam, ennek ellenére remélem, hogy holnap többet sikerül előrelépnünk, és remélhetőleg az időjárás is kegyesebb lesz hozzánk. Még mindig optimista vagyok a hétvégét illetően."

Nick Heidfeld (P1: 16, P2: 16): "Tipikus angol, silverstone-i időjárással indult a hétvége, azonban pozitívum, hogy az előrejelzés szerint vasárnap szárazabb időre számíthatunk. Azt hiszem, az mindenképp jobban fekszik majd az autónknak, mert ma a délelőtti és a délutáni edzésen sem voltunk versenyképesek. Ahogy ma is láthattuk, az edzés kemény feladat elé állított minket, mivel a körülmények folyamatosan változnak, így nehéz tesztelni és értékelni a különböző elemeket, illetve beállításokat. Az esőgumikat hasonlítottuk össze az intermediate-ekkel, és néhány kisebb beállításbeli változtatást is kipróbáltunk. Első alkalommal találkoztam az új vonalvezetéssel, és az eddigi benyomásaim alapján azt kell mondjam, hogy a régi jobban tetszett. Már várom, hogy száraz időben is megtapasztalhassam, amire remélhetőleg holnap már lesz lehetőségem.

Lotus

Heikki Kovalainen(P1: -, P2: 13): "Rendben mentek a dolgok. A körülmények nyilvánvalóan bonyolították a helyzetet, kezdetben heves záporokkal, majd a vége felé felszáradó pályával, de az autón minden rendben volt, a balanszot jónak éreztem az esőgumikon és az intereken egyaránt. Nem tudom, mennyit sikerült tanulnunk, ilyen időjárási körülmények között ez mindig nehéz feladat, de ezzel mindenkinek ugyanúgy szembe kell néznie, így remélhetőleg holnap már többet tölthetünk a pálya, és az időmérőn meglátjuk, hol is állunk."

Jarno Trulli(P1: 19, P2: 21): "Reggel nagyon jól alakult az edzés, változatlan körülmények között. A délután folyamán az időjárás nyilvánvalóan megnehezített egy kicsit a dolgunkat, és azt hiszem, végül nem köröztünk eleget az intermediate gumikkal, amelyek nagyon jónak tűntek az utolsó percekben. De szerintem így is elvégeztük ma a program nagy részét, úgyhogy ami az adatokat illeti, meglehetősen elégedettek lehetünk.

Karun Chandhok(P1: 20, P2: -): "Remek edzést teljesítettem. A körülmények nyilvánvalóan nem voltak ideálisak, de hasznos kilométereket tettem meg, hogy ráérezzek az autóra és az intermediate gumikra - korában még soha nem vezettem a Pirelli intermediate-jeit, amelyek egy kicsit eltérnek a tavalyiaktól, azonban jól éreztem magam a pályán, és elégedett vagyok, hogy sikerült hasznos munkát végeznem itt Silverstone-ban, ilyen közel az Egyesül Királyságbeli otthonomhoz."

Red Bull

Mark Webber(P1:1., P2: 14.): "Ma szerintem mindenki számított rá, hogy ilyen lesz az idő - holnapra és vasárnapra kicsit jobbat ígérnek. Silverstone-ban normálisnak számítanak az ilyen nehéz körülmények, mert a záporok gyorsan érkeznek, és a szél is erős, ezért pillanatok alatt megváltozhat az időjárás. Azért így is gyűjtöttünk hasznos információkat az intermediate gumikon, amelyekből egész nap csak egyetlen szettet használtam. Holnap remélhetőleg lesz alkalmunk kipróbálni a slickeket is."

Sebastian Vettel(P1: 13., P2: 18.): "A pálya állapota ma állandóan változott, ezért nehéz volt sok tapasztalatot leszűrni, és megérteni az ezen a hétvégén életbe lépő módosítások hatásait, de holnap majd több is kiderül. Az autóval és a balansszal még ilyen pályaviszonyok között is elégedett voltam. Az egész bokszutcai személyzet szerepel a sisakomon ezen a hétvégén, hiszen ez a hazai versenyük. Így szeretnék köszönetet mondani a kemény munkájukért."


Virgin

Jerome D'Ambrosio(P1: 23, P2: 19): "Ma megtapasztalhattuk a tipikus angol időjárást. Az első edzésen meglehetősen vizes volt a pálya, bár a vége felé már kezdett száradni, és összességében elégedett voltam az autómmal. A második szabadedzésen arra vártunk, hogy javuljanak a körülmények, és a végén újra kimentem a reggeli edzésen használt első garnitúra gumival. Csak vezettem körbe-körbe, és vártam, hogy javuljanak a körülmények. Az abroncsaim nagyon elhasználódtak, és végül jelentős aquaplaninggal is meg kellett birkóznom, így csak arra koncentráltam, hogy a pályán tartsam az autót.

Timo Glock(P1: 21, P2: 22): "Jól alakult a napunk, figyelembe véve az időjárást, ami nyilvánvalóan megzavarta a programunkat, és megnehezítette a beállítások megtalálását. Számomra azonban remek tapasztalat volt, hogy esős körülmények között vezethettem egy forma-1-es autót - a pálya tökéletes erre a célra. Már várjuk a holnapot, amikor is egy kicsit szárazabb időjárásra számíthatunk, úgyhogy meglátjuk, hogy alakul."

Hispania

Vitantonio Liuzzi (P1: 22, P2: 24): "Az időjárási körülmények ma megnehezítették a dolgunkat, így nem tesztelhettünk annyit, amennyit szerettünk volna. Kemény feladat mindent megérteni, mivel a pálya állapota tíz percenként változott. A reggel rendben ment: teljesítettünk néhány etapot az intermediate gumikon, kiértékeltünk pár fejlesztést, és választ találtunk néhány kérdésre, azonban gondot okozott, hogy a pályaviszonyok folyamatosan változtak. A délután folyamán csak néhány kört tettünk meg, hogy bekoptassunk egy garnitúra intermediate gumit holnapra, így erről az edzésről nem sokat mondhatok: mindössze hat kört teljesítettünk, és igazából azt sem szerettük volna. A reggel rendben alakult, de holnap már száraz időre van kilátásunk, úgyhogy igazából akkor kezdődik a Brit Nagydíj."

Daniel Ricciardo(P1: 24., P2: 23.): "Túl vagyok az első napon az új munkahelyemen, ez jó érzés. Kár, hogy ilyen volt az idő, lehetett volna jobb is, de legalább futottunk néhány kört. Most már egy kicsit jobban érzem a Hispania Racing autójának irányítását, remélhetőleg holnap száraz pályán, normális körülmények között tesztelve készülhetek fel az időmérőre. Új számomra ez az autó, ezért megpróbálok gyorsan tanulni, és kitalálni, hogy tudom a leggyorsabban körbevezetni a pályán. Azt hiszem, megfelelő ütemben tanulok, ha tovább javulok, akkor jó hétvégém, és jó 2011-es szezonom lehet."