Vágólapra másolva!
Azt állítja, nem változtatta meg a tavaly szerzett vb-cím, és úgy véli, a pilótafülkén kívül a versenyzőknek sem kell gazembereknek lenniük. Adrian Newey szerint Vettelt az intelligenciája teszi különlegessé.

Sebastian Vettel rácáfolni látszik arra a közkeletű tézisre, hogy a barátságos versenyzők soha nem lesznek világbajnokok, de ő maga úgy véli: aki agresszív a pályán, még nem feltétlenül az a pályán kívül is. "Nincs rá ok, hogy az autóból kiszállva bárki gazember legyen. Ha valaki világ életében az volt, hát úgyis az marad" - mondta Vettel - a Red Bull számára a sodrós kanyarok folytán ideális terepet jelentő - Silverstone-ban, ahol idei hetedik győzelmére készül. "Ha másoknak nem tetszik, hát ez van, és kész. Nem helyes kamuból eljátszani a jófiút. Én is az vagyok, aki vagyok, és nem is próbálok másnak látszani. Ha képes volnék rá, színész lennék."

A mindössze 24 éves Vettel tavaly minden idők legfiatalabb vb-győztese lett, de azt állítja, a siker, bár megnyugtatóan hatott rá, hiszen többé nem vehetik el tőle, a személyiségét nem változtatta meg. Nem zavarja az sem, hogy nem tud mindenkinek megfelelni. "El akarok érni valamit. Van egy célom. Tudom, mire van szükség hozzá" - jelentette ki. "Emellett vannak olyan célok is, amikről mások szeretnék, ha megvalósítanám őket. Csakhogy nem lehet mindenkinek a kedvében járni. Bármit tesz az ember, úgyis lesznek, akiket az zavarni fog - például amikor az ujjamat mutogatva ünnepelek -, ezt azonban egyszerűen el kell fogadni."

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint Vettel a Forma-1 történetének többi nagy versenyzőjéhez hasonlóan az intelligenciája révén emelkedik ki a mezőnyből. "Az autók tele vannak szenzorokkal, adatrögzítőkkel és más kütyükkel, amelyek elárulják az autók viselkedését. Arról azonban nem mondanak el semmit, hogy miért viselkedik úgy. Sebnek remek érzéke van a gumikhoz, az autóhoz, a mozgás dinamikájához. Nagyon intelligens" - magyarázta Newey.

Forrás: Red Bull
Nem szálltak a fejébe a fényes sikerek

"Amikor valaki elkezd versenyezni a gokartban és az alacsonyabb kategóriákban, nincs szüksége különösebb technikai szakértelemre. A vezetéshez csak ki kell taposnia az autó belét. De ahogy egyre feljebb lépeget, és végül felér a csúcsra, nagyon okosnak kell lennie, hogy be tudjon kerülni minden idők legjobbjai közé. Ha megnézzük Ayrtont (Sennát), (Michael) Schumachert vagy (Alain) Prostot - a versenyzőket az én korszakomból -, mindannyian rendkívül intelligensek és céltudatosak voltak, és rengeteget dolgoztak. Seb ugyanilyen."

"A sikerhez nagyon tehetségesnek kell lenni, ami, ha úgy tetszik, genetikai adottság, de emellett okosnak és a munka megszállottjának is. Ezenkívül szavakba kell tudni önteni, hogy mit művel az autó. Íme, ez Seb. Igazi elemző alkat."