Vágólapra másolva!
Újra összeáll a kilencvenes években nyerő kombinációnak bizonyult páros, a Williams és a Renault. Már biztos, hogy legalább két éven keresztül Renault motorokkal futnak majd a kék-fehér versenyautók.

A szerződés értelmében a következő két évben a Renault V8-as szívómotorjaival mennek majd a Williams versenyautók, de a grove-i istállónak opciója van a 2014-es, franciák új szabályok szerint épített V6-os turbómotorjára is.

Jelenleg a Williams a brit Cosworth motorjait használja a Virginnel és a Hispaniával egyetemben, a Renault erőforrásait a Renault, a Red Bull és a Team Lotus építi be autójába.

A francia autógyártó és a brit istálló kapcsolata nem új keletű, már 1989 és 1997 között is Renault-motorokkal mentek a Williamsek. Abban az időszakban négy egyéni (Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill és Jacques Villeneuve), öt konstruktőri világbajnoki címet és 63 győzelmet szereztek közösen.

"Felvillanyozott és izgatottá tett minket az új szerződésünk a Renault-val. Ez újra egyesíti a Forma-1-es csapatot egy vezető autógyártóval, és kiegészíti az új kapcsolatunkat a Jaguarral"- mondta Frank Williams a szerződés aláírása után.

"Hálásak vagyunk a Cosworthnak, korrekt és megbízható partnernek bizonyultak a pályán és azon kívül is az utóbbi két évben, már alig várjuk, hogy a jövőben ismét együtt dolgozhassunk velük új tevékenységünkben (a Jaguar C-X75 projekten - a szerk.)!" - tette hozzá.

Bernard Ray, a Renault Sport F1 elnöke is optimistán tekint a régi-új ügyfelükkel történő együttműködésre: "A Renault azért marad a Forma-1-ben, hogy sikereket érjen el költséghatékony módon. A Williamsszel való kapcsolatunkban nagy lehetőségek vannak, ez hozzá tud majd tenni azokhoz az eredményekhez, amelyeket a partnercsapatainkkal már elértünk az utóbbi években."

"A Williams nemrég fontos lépéseket tett kereskedelmileg és technikailag is, hogy felfrissítse a cég működését. Úgy érezzük, a partnerségünk is egy újabb fontos lépés ebben a szigorú tervben."

"Az, hogy 2012-től négy partnerrel dolgozunk együtt, a vetélytársaink elé helyezi a piaci részesedésünket, de a pályán kívül arra is képessé tesz minket, hogy még jobban kihasználjuk a Forma-1-et, mint marketingplatformot anyacégünk, a Renault számára" - tette hozzá Ray.

Forrás: Williams
Bernard Ray és Frank Williams