Vágólapra másolva!
A Lotus versenyzője szerint a Forma-1 veszít a vonzerejéból amiatt, hogy már szinte alig romlanak el az F1-es autók.

Miután a vasárnapi Európa Nagydíjon új rekord született, amikor minden eddiginél több, 24 autó ért célba, és nem esett ki egy sem, ami előzőleg mindössze háromszor fordult elő a Forma-1 történetében, Jarno Trulli arra a következtetésre jutott, hogy a műszaki hibák hiánya immár a versenyzés rovására megy.

Narain "Karthikeyan lett az első versenyző az F1 történetében, aki a 24. helyen ért célba. Hogy ez pozitív vagy negatív rekord, az a pilótán és az ambícióin múlik. Én talán nem örülnék neki" - írta a La Repubblicában vezetett rovatában az olasz. "A rekord mindenesetre kicsit visszás, és van egy különös jelentősége: a valenciai futamon Sebastian Vettel mellett avatott egy másik győztest is. Mégpedig nem mást, mint a technikát."

"Miután az elmúlt években fölényesen megnyerte az F1-ben egyre kevésbé fontos emberi tényezővel szembeni harcot, ezúttal filozófiai síkon is kiütéses győzelmet aratott a váratlannal és a kiszámíthatatlansággal szemben. Elveszett valami, amit úgy neveztünk, 'műszaki hiba'."

"10-15 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem versenyezni az F1-ben, a pilóta csak abban lehetett biztos, hogy rajthoz áll, de azt nem tudhatta, hogyan jut el a célig. Sőt, arra sem volt garancia, hogy egyáltalán célba ér. Manapság azonban a megbízhatóság természetessé vált: az autók olyan járművek, amelyeknek négy kerekük van, és nem romlanak el. Már nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára motorhiba F1-es versenyen. A konstruktőrök tökélyre fejlesztették a minőség-ellenőrzést, és a legapróbb részleteket sem bízzák a véletlenre."

Trulli úgy látja, a műszaki problémák hiánya nemcsak a küzdelem fordulatosságára van kedvezőtlen hatással.

"Két dolog következik belőle: az egyik, hogy a kis csapatok pontszerzési esélye jelentősen csökken; a másik, hogy az F1 tovább veszít a vonzerejéből" - mondta a Lotus versenyzője, akinek idén két 13. helyezés a legjobb eredménye, de Malajziában ironikus módon kuplunghiba miatt esett ki. "Korántsem véletlen, hogy a valenciai az év legunalmasabb versenye volt."