Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt a többiektől eltérő programot követtek Valenciában, de délután már nyílt sisakos küzdelemben maradtak le a Ferraritól és a McLarentől.

Sebastian Vettel azt állítja, a Red Bull nem rejtegette a tempóját, amikor lemaradt a Ferraritól és a McLarentől az Európa Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén. A motorelektronika átprogramozásának most hétvégétől, valamint a diffúzor által előállított leszorítóerőt gázelvételnél is növelő üzemmód Silverstone-tól érvényes tilalma a várakozások szerint a Red Bullra lesz a legkedvezőtlenebb hatással, ezért Vettel délelőtt már az utóbbira való beállításokkal körözött a pályán.

"Néha különféle dolgokkal kísérletezünk, ami pénteken teljesen normális - ma nem volt semmi titkunk. Délelőtt másféle programot bonyolítottunk le, de délután ugyanazt az utat követtük, mint mások" - mondta Vettel, aki 0.297 másodperccel volt lassabb Fernando Alonsónál, s mindössze öt századdal előzte meg Michael Schumachert.

"Időnként nagyon szoros volt a küzdelem, én azonban jónak éreztem az autómat. Délután pedig még sokkal jobbnak, úgyhogy majd meglátjuk, mire leszünk képesek holnap."

Csapattársa, Mark Webber reggel még mindenkinél gyorsabb volt, délután viszont hátracsúszott hetediknek. "A délelőtti edzésen a közepes keverékű gumikat használtuk, és nem voltak túl rosszak. Az az edzés jól alakult; sokan teszteltek sok különböző dolgot, teljesen eltérő üzemanyagszintek mellett" - magyarázta.

"A P2 egyszerűbb volt. Lassan indultunk neki, aztán átváltottunk az opciós (lágy) gumikra. A hosszú etapunk jól sikerült, rengeteg információt gyűjtöttünk a vasárnapi versenyre. Az aszfalt hőmérséklete akkor várhatóan más lesz, de ez így is hasznos volt."

A Red Bullt időmérőn még nem győzték le ebben a szezonban. Tavaly Vettel nyerte az Európa Nagydíjat.