Vágólapra másolva!
Véget ért a hosszú hónapok óta tartó szappanopera, a bahreini futam szervezői önként lemondtak a verseny idei megrendezéséről.

Mint ismert, a bahreini verseny elvileg március 13-án a bajnokság első futama lett volna, azonban a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt a versenyt először elhalasztották, majd sokáig úgy nézett ki, hogy meg sem rendezik. Ehhez képest az elmúlt héten a Motorsport Világtanács mégis betette a bahreini futamot az idei versenynaptárba: az indiai verseny helyén, október 30-án kellett volna a futamot pótolni, miközben az Indiai Nagydíj időpontját december 11-ére halasztották. Erre reagálva a nemzetközi közvélemény és a csapatok tiltakozni kezdtek, utóbbiak azért, mert ez logisztikai nehézségeket jelent számukra. Az utóbbi egy hétben már szinte mindenki elmondta az ügyben a véleményét, többek között Bernie Ecclestone is kellemetlen helyzetbe hozta magát saját kijelentéseivel.

A helyzetre a pontot a verseny rendezői rakták fel, akik a reakciókat látva önként visszalépnek a Bahreini nagydíj idei megrendezésétől, nem akarják kellemetlen helyzetbe hozni az F1-es csapatokat.

Forrás: AFP/Fred Dufour

"Bahrein a Motorsport Világtanács döntésének megfelelően boldogan rendezett volna nagydíjat október 30-án, de kiderült, hogy ez az időpont mégsem alkalmas, mi tiszteletben tartjuk ezt a döntést" - nyilatkozta Zayed R Alzayani, a pálya elnöke. "Bahrein mindig arra törekedett, hogy úttörő szerepet vállaljon a Forma-1 fejlesztésében, közel hozza az F1-et Közel Kelethez, segítsük másik országokat abban, hogy a versenyzés hozzájuk is eljusson."

"Bahrein nem szeretne olyan versenyt, amely tovább húzza a versenyszezon, ezzel csökkenti az F1 élvezetét a vezetők, a csapatok és a támogatók számára" - tette hozzá Alzayani.

A rendezők ennek ellenére jövőre még nagyobb szeretettel várják vissza a csapatokat, a támogatókat és a nézőket a versenyre. Az idei szezonban tehát mégis október 30-án lesz az Indiai Nagydíj, míg az évadzárót november 27-én Brazíliában rendezik.