Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt szerint még lehet változás a Bahreini Nagydíj sorsával kapcsolatban, ha a futam megrendezése túl kockázatosnak tűnik.

A múlt héten a Bahreini Nagydíj pótlásáról döntött az FIA Motorsport Világtanácsa, de a csapatok és a pilóták sem lelkesednek az ötletért, hogy el kell utazniuk a forrongó országba. A szövetséghez is eljutottak a kritikák, Jean Todt FIA-elnök hétfőn már úgy fogalmazott, hogy még felülvizsgálható a döntés, amennyiben a verseny megrendezése túl nagy kockázatot jelent.

"Ha egyértelmű bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a helyzet kockázatos, akkor természetesen megfontoljuk a rendezést" - nyilatkozta Todt a BBC-nek. Az elnök ugyanakkor örül annak, hogy jelenleg jónak tűnik a helyzet Bahreinben, a spanyol szövetség vezetőjét, Carlos Graciát küldte a helyszínre vizsgálódni.

"Delegációnknak voltak megbeszélései az emberi jogokért felelős illetékesekkel is. Gracia sok emberrel találkozott, mielőtt elküldte jelentését, amelyet aztán egyhangúan elfogadott a Világtanács" - mondta Todt.

Közben a nemzetközi Avaaz szervezet petícióját, amely a Bahreini Nagydíj bojkottálásáról szól, majdnem 450 ezren írták alá. "Azok a hírek, amelyek helyreállt nyugalomról és normális, hétköznapi életről szólnak, egyszerűen nem igazak" - állította a kampány igazgatója, Alex Wilks a BBC-nek adott interjúban. "A múlt héten a rendőrség ismét könnygázt, gumilövedékeket és hanggránátokat használt békés tüntetők szétzavarásához, megölve és megsebesítve tucatnyi embert. Hétfőn 47 bahreini orvost és ápolót állítottak katonai bíróság elé csak azért, mert ellátást nyújtottak a sebesülteknek, államellenes cselekedetek elkövetésével vádolták meg őket. Most a csapatokon a sor, hogy eldöntsék, szeretnének-e asszisztálni ehhez" - tette hozzá Wilks.