Vágólapra másolva!
A felkelők bevallottan szeretnék kihasználni a forma-1-es futamot övező nyilvánosságot, hogy felhívják magukra a világ figyelmét. Egyre több versenyző fejezi ki nemtetszését a nagydíj megrendezése miatt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a múlt héten határozott úgy, hogy október 30-án bepótolja az idei versenynaptárban eredetileg idénynyitóként feltüntetett, de az egész arab világon végigsöprő forradalom miatt elmaradt Bahreini Nagydíjat. A döntést, amely az érintettek többsége számára is váratlan volt, a Red Bull versenyzője, Mark Webber, majd az FIA korábbi elnöke, Max Mosley is keményen kritizálta.

A pálya közleményben állította, hogy a verseny széles körű támogatást tudhat maga mögött az országban. "A Bahreini Nagydíj mindig a nemzeti büszkeségünk egyik forrása volt, egy olyan esemény, amely túlmutat a politikán" - írták. "Nemcsak a kormány részéről élvez támogatást, hanem Bahrein minden jelentős csoportja mögötte áll, beleértve a legkeményebb ellenzékünket, az Al Wefaq-ot is."

A bejelentés napján azonban újra zavargások törtek ki az országban, és Nabeel Rajab, egy bahreini emberi jogi szervezet elnöke hétfőn kijelentette, hogy a versenyre időzítik a következő "düh napját", általános megmozdulásokkal tiltakozva a politikai rendszer ellen.

"Nagyon szomorú pillanat, amikor kiderül, hogy a nagydíj érdekei fontosabbak a régióban élők jogainál" - mondta. "Az emberek rendkívül bosszúsak, és a 'düh napjává' nyilvánították a futam napját. Országszerte, Bahrein összes városában tüntetések lesznek, hogy kifejezzük a indulatainkat a kormányzattal szemben amiatt, ahogy a rezsim bánik az emberekkel."

Mosley után a brit sportminiszter, Hugh Robertson is bírálta az FIA döntését. "Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a politika megelőzi a sportot" - szögezte le a Daily Telegraph-nak. "Ha ez mégis megtörténik, katasztrófa fenyeget. Meg lehet érteni, hogy az ellenzéki csoportok miért szeretnék, ha a nagydíj megrendezésre kerülne: megmozdulásokat terveznek, ami valós veszélyt jelent."

A williamses Rubens Barrichello az etikai aggályokon túl a résztvevők testi épsége felől sem volt nyugodt. "Szeretném hangsúlyozni, hogy a pályát és a nagydíjat kedvelem" - idézi őt a Totalrace című brazil honlap. "Éppen ezért biztos akarok lenni abban, hogy nem fenyeget minket veszély ott. A versenyzők a GPDA (a pilóták szakszervezete) összes ülésén aggodalmuknak adtak hangot, és garanciát követeltek a biztonságukra."

"Az természetes, hogy a verseny pótlása több utazással és munkával jár. A csapatokra többletterhelést ró. Nekünk, pilótáknak azonban a biztonság a legfőbb gondunk. A többi nem számít."

A csapatok szövetsége, a FOTA várhatóan ezen a héten ülésezik, hogy kialakítsa közös álláspontját a Bahreini Nagydíj megrendezésével kapcsolatban.