Vágólapra másolva!
Úgy véli, a sportfelügyelők elfogadták a bocsánatkérését, de nem kizárt, hogy az FIA így is eljárást indít ellene a bőrszínére utaló beszólása miatt. Többen, köztük Jackie Stewart is kritizálták Hamilton versenyzői magatartását a Monacói Nagydíjon.

Lewis Hamilton biztos benne, hogy a Monacói Nagydíj sportfelügyelői elfogadták a bocsánatkérését a rasszista diszkriminációra utaló, viccnek szánt beszólása miatt, feltételezések szerint azonban továbbra is elképzelhető, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eljárást indít ellene "a sport hírnevének csorbítása" címén. Ez a tényállás szerepel a Nemzetközi Sportkódexben, és a múltban már többször hivatkoztak is rá.

"Hat futam alatt ötször idéztek be a sportfelügyelőkhöz. Ez nevetséges. Egyszerűen rohadtul nevetséges" - dühöngött a felpaprikázott Hamilton a verseny után a BBC élő adásában. Aztán élcelődve hozzátette: "Talán azért, mert fekete vagyok. Ali G legalábbis ezt mondja. Fogalmam sincs."

A megjegyzés nagy felháborodást keltett a monacói paddockban, és Hamilton később kénytelen volt visszatérni, hogy bocsánatot kérjen a sportfelügyelőktől a beszólása miatt, amelyet főnöke, Martin Whitmarsh "rossz viccnek" minősített.

"Elmentem a sportfelügyelőkhöz békét kötni" - nyilatkozta Hamilton vasárnap este. "Megeresztettem egy tréfát, ami nem volt annyira vicces. A tudtukra adtam, hogy amikor az ember dühös, nem mindig a megfelelő kijelentéseket teszi. Vajon nem kellett volna azt mondanom? Viccelődni akartam, de ez nem sikerült."

"Megértették és elfogadták a magyarázatomat, aztán kezet ráztunk. Elismerték, hogy nehéz hétvégém volt, azt mondták, felejtsük el, és minden jót kívántak nekem a szezon folytatásához. Hozzátették azt is, hogy gondoskodni fognak róla, az FIA-nál mindenki megértse a történteket, aki esetleg félreértette a szavaimat. Tisztáznak velük mindent, ezért nem lesznek további lépések."

Hamiltont azonban számtalan kritika érte a nyilatkozata miatt, amelyben "hülyének" nevezte azt a két versenyzőt - Felipe Massát és Pastor Maldonadót -, akinek a kilökéséért a sportfelügyelők Monacóban kétszer is megbüntették. "Lewisszal az a probléma, hogy bármi történik vele, az mindig más hibája" - vélte az exversenyző Martin Brundle, a BBC kommentátora. "Elgondolkodtató, hogy nem kellene-e változtatnia a hozzáállásán."

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart pedig, aki szerint Hamilton mindkét vitatott manővere "megkérdőjelezhető" volt, rámutatott, hogy néha a versenyzőknek is el kell fogadniuk a külső szemlélők véleményét.

"Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Az a legfontosabb, hogy az ember ne hozza magát olyan helyzetbe, ahonnan az ellenfele visszatámadva kárt tud benne tenni, vagy amit a sportfelügyelők negatívan ítélnek meg" - mondta. "És a sportfelügyelők véleményét tiszteletben kell tartani, mert nagy előrelépés, hogy egy versenyző is segíti őket a tanácsaival. Allan McNish (a monacói tanácsadójuk) rendkívül tapasztalt, ha tehát ez volt a véleménye, abba bele kell törődni "- mondta Stewart az Autosportnak.

"A versenyző az autóban ülve nem láthatja a másik szemszögéből a történteket. A felügyelők viszont az összes kameraállásból megnézik. Megkapják a felvételeket, és áttanulmányozzák azokat, vagyis sokkal alaposabban elemezni tudják az esetet, mint a pilóták."