Vágólapra másolva!
Pénteken megszületett a londoni bíróság döntése, amelynek értelmében a Team Lotus és a Group Lotus is használhatja a legendás márkanevet az F1-ben.

A londoni legfelsőbb bíróság pénteki döntése értelmében a Tony Fernandes-féle Team Lotus és a Renault istállóban résztulajdonos Group Lotus is használhatja a Lotus nevet az F1-ben - igaz, más-más módon. Az ítélet szerint Fernandesék cége, a 1Malaysia Racing Team (1MRT) jogosult a Team Lotus elnevezés és logó használatára, a Lotus márkanév és a tradicionális fekete-arany fényezés viszont a Group Lotus kizárólagos tulajdona.

A Group Lotus eredetileg azt szerette volna elérni, hogy Fernandes alakulata semmilyen formában ne használhassa a legendás márkanevet az F1-ben, de a bíróság ezt elutasította, mivel a Team Lotus elnevezés és a hozzá kapcsolódó jogok külön márkához tartoznak, s így külön tulajdont is képeznek. Ezeket a jogokat Fernandes cége vásárolta meg, és korábban sohasem voltak a Group Lotus tulajdonában. A bíróság erre alapozva utasította el a Group Lotus azon keresetét is, hogy a két elnevezés megtévesztő, könnyen összekeverhető egymással.

A bíróság ugyanakkor azt is megállapította, hogy az 1MRT a tavalyi év során megszegte a Group Lotusszal kötött megállapodását, amikor engedély nélkül hozott forgalomba Lotus márkajelzéssel ellátott termékeket, ezért most kártérítés fizetésére kötelezte a csapatot. A döntésből következik, hogy a Group Lotus jogszerűen mondta fel Fernandesék szerződését a 2010-es szezon végén. A bíróság azt is kimondta, hogy közúti autókat kizárólag a Group Lotus hozhat forgalomba Lotus márkajelzéssel.

Tony Fernandes teljes mértékben meg volt elégedve az ítélettel: "Nagyon örülünk, hogy végre tisztázódott a helyzet, a bíróság kimondta, hogy mi vagyunk a Team Lotus név jogos tulajdonosai. Biztosak voltunk benne, hogy az általunk bemutatott bizonyítékok alapján nekünk adnak majd igazat. Természetesen csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Group Lotus 2010-ben jogszerűen mondhatta fel a velünk kötött megállapodást. Mi hosszú távú tervekben gondolkodtunk, de ők a szerződés megszegésére hivatkozva, csupán formai kifogásokra alapozva megszüntették velünk az együttműködést."

A bírósági döntés után kiadott közleményében a Group Lotus szintén győztesnek állította be magát arra hivatkozva, hogy ők a Lotus márkanév kizárólagos tulajdonosai és csak ők használhatják azt az F1-ben. Ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy Fernandes csapata továbbra is használhatja a Team Lotus elnevezést, ezért valószínűleg fellebbeznek a döntés ellen.