Vágólapra másolva!
Bár a csapat egyik autója sem vett részt a Monacói Nagydíj időmérőjén, a sportfelügyelők felmentést adtak nekik a 107 százalékos szabály hatálya alól.

Forrás: Hispania Racing
Liuzzi és Karthikeyan felmentést kapott a 107 százalékos szabály alól

Tonio Liuzzi azért nem ment ki a pályára a Q1-ben, mert az autóját nem sikerült újjáépíteni szombat délelőtti balesete után, míg Narain Karthikeyan Hispaniájának hátsó futóművén találtak egy olyan hibát a szerelők az időmérő kezdete előtt, amely miatt nem vehetett részt vele az időmérőn.

Ez azt jelentette, hogy egyikük sem teljesített a Q1 1. helyezettjének legjobb köridejéhez képest 107 százalékon belüli, azaz legalább 1:20.471-es kört. Elvileg tehát nem állhatnának rajthoz a vasárnapi versenyen, a Forma-1 Sportszabályzata azonban lehetőséget ad rá, hogy a sportfelügyelők különleges esetben elnézők legyenek.

Most azért kegyelmeztek meg a Hispania versenyzőinek, mert a hétvége folyamán előzőleg mindketten futottak kellően gyors kört: a szombat délelőtti szabadedzést Liuzzi 1:20.115-ös, Karthikeyan pedig 1:20.278-as körrel zárta.

A Red Bull-os Sebastian Vettel egyébként 1:13.556-os eredménnyel szerezte meg a pole pozíciót, ezért a lassabb autók által előidézett forgalom várhatóan hamar megnehezíti majd az éllovasok dolgát a holnapi Monacói Nagydíjon.